Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Άδωνις Γεωργιάδης:"Δεν πρόκειται να απολυθεί νοσηλευτικό προσωπικό"




Την διαβεβαίωση ότι δεν θα απολυθεί κανείς από το νοσηλευτικό προσωπικό από τα συγχωνευόμενα νοσοκομεία επανέλαβε ο υπουργός υγείας κ. Α. Γεωργιάδης στην συνάντηση που είχε σήμερα με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.).

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι το προσωπικό που θα ενταχθεί στο καθεστώς της διαθεσιμότητας θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις επιλογές αφού πρώτα αξιολογηθεί από επιτροπή που συστήνεται γι” αυτό το λόγο στο ΚΕΣΥ, και θα τοποθετηθεί στο νέο του εργασιακό Φορέα εντός 15 ημερών.
Ο υπουργός τόνισε επίσης , ότι παρά την ισχύ του αναχρονιστικού Π.Δ. 87/1986 το οποίο περιορίζει αριθμητικά τη στελέχωση των νέων συγχωνευμένων Οργανογραμμάτων, έχουν ήδη καταμετρηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου περί τις 4.500 κενές οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από εκείνον όσων πρόκειται να ενταχθούν στη διαθεσιμότητα.

Η ομοσπονδία υπέβαλλε στον υπουργό υπόμνημα προτάσεων αποτελούμενο από πέντε θεματικούς άξονες:

1. Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού
2. Επαναχωροθέτηση των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας με βάση επιδημιολογικά δεδομένα
3. Εισαγωγή Θεραπευτικών & Νοσηλευτικών Κλινικών Πρωτοκόλλων
4. Αύξηση της Διοικητικής αυτονομίας των δομών παροχής υπηρεσιών Υγείας
5. Μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ

Επίσης έθεσε για πολλοστή φορά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας το ζήτημα της ενιαίας Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ως κοινή πρόταση όλων των Νοσηλευτικών Φορέων, υποβάλλοντας αντίστοιχο υπόμνημα που κατά το παρελθόν είχε υποβληθεί και στον υπουργό παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, καθώς και το πάγιο αίτημά τους για δημιουργία Νοσηλευτικού Κλάδου στο ΕΣΥ, έξω και πέρα από τις γενικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης , συζητήθηκε και το θέμα των κρίσεων για θέσεις ευθύνης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, όπου η τοποθέτηση του υπουργού εμπεριείχε την άποψη ότι θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός των ΤΕ Νοσηλευτών, αλλά λόγο της ιδιαιτερότητας της τριτοβάθμιας Νοσηλευτικής εκπαίδευσης, οι ΠΕ Νοσηλευτές θα πρέπει να έχουν μοριοδοτικό προβάδισμα σε σχέση με τους ΤΕ.

Στην πρότασή της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π για εισαγωγή Θεραπευτικών & Νοσηλευτικών Κλινικών Πρωτοκόλλων στο ΕΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε σύμφωνος, καθώς, αυτό εκτός των άλλων αποτελεί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Επιπροσθέτως, ενημερώθηκε για το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, και για το λόγο που αυτή σήμερα δεν πραγματοποιείται, εκφράζοντας την έκπληξή του…

Τέλος, σε ότι αφορά το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ η ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π κατέθεσε την πρότασή της για πλήρη και αποκλειστική λειτουργία του ως Ασφαλιστικού Φορέα, και για μεταφορά των υπαρχουσών δομών παροχής υπηρεσιών Υγείας (πολυιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια κτλ) μαζί με το υγειονομικό προσωπικό που σήμερα απασχολούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία και θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα στοιχειώδες δίχτυ κοινωνικής προστασίας .

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου