Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Αποκλείει επιπρόσθετα μέτρα ο νέος υπουργός Υγείας




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα στο κομμάτι της περίθαλψης ξεκαθαρίζει ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παραλαμβάνει αφενός την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης του υπέρογκου ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ, αφετέρου την ολοκλήρωση του σχεδίου συρρίκνωσης του ΕΣΥ, μέσω της συγχώνευσης νοσοκομειακών τμημάτων και κλινικών.

Οι επόμενες μέρες είναι πάντως ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς επίκειται συνάντηση με τους επικεφαλείς της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα. Στο διάστημα που μεσολαβεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει όχι μόνο να έχει ενημερωθεί για τις τρέχοντες εξελίξεις και την πορεία της μαύρης τρύπας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και να είναι σε θέση να καταθέσει σειρά προτάσεων για τη διάσωση του Οργανισμού και τον περιορισμό των χρεών του, τα οποία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναμένεται να αγγίξουν μέχρι το τέλος του χρόνου τα 2,5 δισ. ευρώ.

Οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες των τριών προσώπων που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας το μνημονιακό πρόγραμμα για τον περιορισμό των δαπανών υγείας καθορίζονται σήμερα, γεγονός που δηλώνει την ανάγκη για άμεση επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων του υπουργείου. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε πως ο Αντώνης Μπέζας θα αναλάβει την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου πως από το 2005 μέχρι το 2009 διετέλεσε υφυπουργός Οικονομία και Οικονομικών, δεν αποκλείεται ωστόσο, λόγω της σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τον Οργανισμό, τον έλεγχο του ελλείμματος να αναλάβει ο Α. Γεωργιάδης. Όσον αφορά την Ζέττα Μακρή, εκτός απροόπτου, θα διαχειριστεί το κομμάτι της δημόσιας υγείας και τη γενική διεύθυνση ψυχικής υγείας.

Άγνωστο παραμένει εάν στο σχέδιο διάσωσης του ΕΟΠΥΥ θα περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις που είχαν αρχίσει να δρομολογούνται από την παλιά ηγεσία και αφορούσαν τον περιορισμό κέρδους των ιδιωτικών νοσοκομείων και των διαγνωστικών κέντρων, με περιορισμό των εξετάσεων που θα καλύπτονται. Ανοιχτό παραμένει επιπλέον πως θα δρομολογηθούν οι πληρωμές των παρόχων υγείας.

Να θυμίσουμε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν πληρωθεί μόνο μέχρι και το Μάρτιο, οι γιατροί έχουν εξοφληθεί για τις ιατρικές επισκέψεις μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 και για τις ιατρικές πράξεις έως τον Νοέμβριο, οι κλινικές έχουν λάβει το 90% των τιμολογίων τους μέχρι το Νοέμβριο του 2012, ενώ απλήρωτες παραμένουν από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ έως και σήμερα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Αγωνία υπάρχει τέλος και με την εξέλιξη της καταβολής των ληξιπροθέσμων χρεών, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου.

vicky.kourlibini@capital.gr


- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου