Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Προβληματισμός επιστημόνων για τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ



Τον προβληματισμό των ειδικών επιστημόνων για τη δομή και τον ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). 
 "Οι προηγμένες χώρες συζητούν τα αποτελέσματα των συστημάτων Υγείας, ενώ στις άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συζητούν ακόμη για τις εισροές στο σύστημα, δηλαδή τι μας λείπει και τι μπορούμε να προσθέσουμε. Στην Ελλάδα υπάρχει αγωνία να υπάρχουν διαρκώς εισροές, αλλά όχι αγωνία για την ποιότητα του παραγομένου αποτελέσματος".

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science Ηλίας Μόσιαλος, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "αυτό το οποίο βιώνει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ είναι ακριβώς εκείνο το οποίο θα βίωναν μόνα τους το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΠΑΔ, αλλά και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία".

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών της Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έκανε με έμφαση λόγο για "παντελή έλλειψη σχεδιασμού η οποία ακολουθεί τον ΕΟΠΥΥ από ιδρύσεώς του", ενώ ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Αλέξανδρος Γαρύφαλλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει την ενοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη τη χώρα, με τα 200 Κέντρα Υγείας και τις 169 υγειονομικές μονάδες και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ".

Τέλος, ο συντονιστής του τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Αριστεράς και διευθυντής παθολόγος του ΕΣΥ Χρήστος Μιχαηλίδης παρουσίασε διεξοδικά προτάσεις για τη ριζική και άμεση αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Τάκης Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι είναι "κατάκτηση ιστορικής σημασίας η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ" και τόνισε ότι "απαιτείται επειγόντως σχέδιο για στρατηγικές αλλαγές στον Οργανισμό".

Β.Β. 23-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου