Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Τα αγκάθια του νέου υπ.Υγείας! Τι θα πρέπει να κουρέψει



Με ταχύτατους ρυθμούς θα πρέπει να κινηθεί ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης το επόμενο διάστημα προκειμένου να υλοποιήσει αυτά που έχει ζητήσει η τρόικα. Άλλωστε οι δανειστές μας ξανάρχονται σύντομα με ακόμα πιο άγριες διαθέσεις αυτή τη φορά και χωρίς να δίνουν το παραμικρό περιθώριο χρόνου. 

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - IATROPEDIA

Μόλις λίγες ημέρες θα έχει στη διάθεση του ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να ενημερωθεί για όλα τα καυτά θέματα που θα πρέπει να επιλύσει το επόμενο διάστημα. Και τα ζητήματα στην Υγεία που παραμένουν ανοικτά είναι πολλά, με τους τροικανούς να ζητούν λύσεις εδώ και τώρα. 

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις θα πρέπει να κλείσει η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ. Μια τρύπα που θα αγγίξει για το 2013 τα 1,2 δις ευρώ ενώ εκτιμάται ότι αν δε ληφθούν μετρά, το 2014 θα αγγίξει τα 2,5 δις. 
Γι αυτό και ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να κουρέψει από φάρμακα μέχρι διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες στα ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να συγκρατηθούν οι δαπάνες. Παρότι η τρικομματική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει ότι δε θα θιγούν και πάλι οι ασθενείς, η ταχύτητα με την οποία πρέπει να ληφθούν τα μέτρα περιστολής των δαπανών, αφήνουν και πάλι έκθετους τους ασφαλισμένους. 
Άλλωστε σε ότι αφορά στις νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα, επειδή ακριβώς αναμένεται να μειωθούν οι τιμές στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) δηλαδή τα ποσά που θα αποδίδουν τα Ταμεία στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τη διαφορά θα κληθούν να πληρώσουν για άλλη μια φορά οι ασθενείς. 

ΟΙ ΚΑΥΤΟΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΣΥ

Τα μάτια του 14 στους διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει να έχει ο νέος υπουργός Υγείας προκειμένου να τηρήσουν με απόλυτη ακρίβεια τους προϋπολογισμούς. Εξάλλου τα ποσά έχουν υπολογισθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ και οι επικεφαλής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων κινδυνεύουν με απόλυση αν τους παραβούν. Όμως αν ξεφύγουν οι δαπάνες, η τρόικα το πιο πιθανό είναι να ζητήσει νέα κουρέματα στα ήδη υποχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία. 

Βέβαια η νέα ηγεσία της οδού Αριστοτέλους θα πρέπει εκτός των άλλων να προχωρήσει με ταχύτητα και στις συγχωνεύσεις και στα λουκέτα στα νοσοκομεία, για τα οποία είχε δεσμευτεί ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. Μια δέσμευση που δεν τηρήθηκε, με συνέπεια -όπως αναφέρουν πληροφορίες του iatropedia- τις τελευταίες ημέρες να επικρατεί πανικός στο ΕΣΥ. Στα νοσοκομεία έφθασαν έγγραφα με τα οποία ζητείται η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να κλείσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τμήματα και κλινικές. 

Το επόμενο βήμα για τη νέα ηγεσία είναι να κλείσουν νοσοκομεία, μια ενέργεια που ήδη προκαλεί αναστάτωση στους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου