Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Συνέδριο FT για την υγεία: Κίνδυνος για βιωσιμότητα ΕΟΠΥΥ


Ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ επισημάνθηκε στο συνέδριο για την υγεία των Financial Times που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι 1,5 χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά δομικά προβλήματα όπως την υστέρηση στο σκέλος των εσόδων, την αδυναμία του φορέα για αγορά ή και παραγωγή υπηρεσιών υγείας και την ανυπαρξία ιατρικού ελεγκτικού μηχανισμού που θα οδηγούσε σε περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας οι επιχορηγήσεις του κράτους προς τα νοσοκομεία θα διαμορφωθούν στα 1,34 δισ. ευρώ το 2013 μειωμένες κατά 16% την τελευταία τριετία το μισθολογικό κόστος θα διαμορφωθεί στα 2,22 δισ. το 2013 μειωμένο κατά 19% την τελευταία τριετία και η φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,38 δισ. ευρώ το 2013 μειωμένη κατά περίπου 28% την τελευταία τριετία.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στον τομέα της υγείας στο τέλος του 2012 ήταν 3,4 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να πληρωθούν φέτος από πόρους της δανειακής σύμβασης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στα νοσοκομεία το 2012 τα έσοδα υστέρησαν σημαντικά έναντι των στόχων εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών μεταβιβάσεων από το ασφαλιστικό σύστημα (εισφορές), οι οποίες ήταν μόλις 111 εκ ευρώ έναντι στόχου για 995 εκ. ευρώ.
Βέβαια υπάρχει σημαντικός περιορισμός των δαπανών των νοσοκομείων όμως ακριβώς εξαιτίας της μεγάλης υστέρησης των εσόδων το τελικό αποτέλεσμα ήταν ελλειμματικό περίπου 420 εκ ευρώ.

Ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος εκτίμησε ότι το έλλειμμα του Οργανισμού θα φτάσει περίπου στα 3 δισ. ευρώ στα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο εξαιτίας της κρίσης υπάρχει επιβάρυνση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα, αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας και αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης με συνακόλουθο αποτέλεσμα περισσότερες αυτοκτονίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου