Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Στον ΕΟΠΥΥ χιλιάδες συνταξιούχοι της ΑΤΕ

Στον ΕΟΠΥΥ μεταφέρονται οι περίπου 7.000 συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας και τα έμμεσα μέλη που ασφαλίζοντας στο ΤΥΠΑΤΕ, το οποίο με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, την Παρασκευή, διαλύεται.

Από τον Δεκέμβριο και μετά, οι συνολικά, σχεδόν 25.000 ασφαλισμένοι του ΤΥΠΑΤΕ (συνταξιούχοι και έμμεσα μέλη) δεν καλύπτονταν ιατροφαρμακευτικά από το ταμείο υγείας τους, που ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και βρέθηκε στον αέρα μετά την απορρόφηση της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς. 

Οι συνταξιούχοι θα καταβάλλουν εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι παροχές που θα έχουν θα είναι αντίστοιχες με αυτές των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. 

Η κάλυψη, βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας και του συναρμόδιου υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου, γεγονός που δημιουργεί έντονη αντίδραση αφού αφήνει ακάλυπτους για ένα μεγάλο διάστημα τους συνταξιούχους. Ενώ εκκρεμεί η ψήφιση της τροπολογίας που κατατέθηκε στην Βουλή στις 25.04.2013 (γεν. αρ. 488 και ειδικός 64 στο σ/ν "περί αλληλεγγύης γενεών"), οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας, παραβλέποντας την εκπεφρασμένη θετική άποψη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των βουλευτών, κατέθεσαν αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και επεξεργασία, τροπολογία με την οποία το ΤΥΠΑΤΕ κλείνει.

Την Παρασκευή, οι κ. Βρούτσης και Λυκουρέντζος κατέθεσαν την τροπολογία, στο νομοσχέδιο για την «κύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αεροπορικών μεταφορών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαικής Κοινότητας και των Κρατών μελών που υπεγράφη στις 25 και 30 Απρίλη 2007» (που δεν είναι σχετικό με θέματα αρμοδιότητάς τους,) η οποία προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι του Ταμείου Συντάξεων και Πρόνοιας του Προσωπικού της ΑΤΕ (και όχι οι συνταξιούχοι - ασφαλισμένοι στο ΤΥΠΑΤΕ), αποκτούν δικαίωμα για παροχές ασθενείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων που αφορούν τους συνταξιούχους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (και όχι ασφαλιστική ιδιότητα στον ΕΟΠΥΥ).

Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στο ΤΥΠΑΤΕ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η τροπολογία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, ενώ εκκρεμεί η ψήφιση της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, μετά από συζήτηση των εργαζόμενων με όλα τα κόμματα, ήδη από 25.04.2013, στην Βουλή και προβλέπει την διατήρηση του ΤΥΠΑΤΕ για ένα μεταβατικό στάδιο.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του ΤΥΠΑΤΕ, των Συλλόγων Συνταξιούχων της ΑΤΕ και του ΕΟΠΥΥ διερευνάται η δυνατότητα της ένταξης του κλάδου υγείας του ΤΥΠΑΤΕ με όλες του τις υποδομές, στον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σύμφωνα μ ε τους εργαζόμενους στο Ταμείο, με την αόριστη και βιαστική προτεινόμενη ρύθμιση:

- Το ΤΥΠΑΤΕ οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο

- Οι 120 εργαζόμενοι του ΤΥΠΑΤΕ θα μείνουμε χωρίς δουλειά, με αμφίβολη την διασφάλιση και των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας ως εργαζομένων.

- Οι συνταξιούχοι θα απολέσουν την ασφαλιστική τους ιδιότητα, διατηρώντας, απλώς, ένα αόριστο «δικαίωμα παροχών ασθενείας σε είδος» από τον ΕΟΠΥΥ, με αβέβαιο ασφαλιστικό μέλλον.

- Οι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι του ΤΥΠΑΤΕ θα κληθούν να πληρώσουν από τις πενιχρές συντάξεις τους, το κόστος ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα. 

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου