Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση άφησε χωρίς φάρμακα τους καρκινοπαθείς

Απίστευτο κι όμως μνημονιακό: χωρίς φάρμακα και ειδικές εξετάσεις άφησε για δύο μέρες το υπουργείο Υγείας τούς καρκινοπαθείς, καθώς απέκλεισε από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συγκριμένες ειδικότητες γιατρών, οι οποίοι χορηγούν ειδικές θεραπείες και εργαστηριακές εξετάσεις.

Ειδικότερα, από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποκλείστηκαν από την Τετάρτη πυρηνικοί γιατροί, ακτινολόγοι, καθώς και βιοπαθολόγοι, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς στερούνταν σημαντικές θεραπείες για την επιβίωσή τους.

Ενδεικτική είναι η κατεπείγουσα επιστολή των γιατρών του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» προς την επιστημονική τους εταιρεία (ΕΕΠΙ & ΜΑ), οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα με το «μπλοκάρισμα» αυτό να συνταγογραφούν κρίσιμες θεραπείες και εξετάσεις για τους ασθενείς.

«Καθίσταται πλέον αδύνατον να συνταγογραφήσουμε μια σειρά απαιτούμενων εξετάσεων και φαρμάκων για τους ασθενείς μας, στους οποίους χορηγούμε
θεραπείες (ραδιενεργό ιώδιο Ι-131 ή παρηγορητικές θεραπείες για μεταστατική νόσο)», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πυρηνικοί γιατροί του «Αγίου Σάββα».

Εκτός των πυρηνικών γιατρών, και οι ακτινολόγοι θεωρούνται άκρως απαραίτητοι για τους καρκινοπαθείς, καθώς συνταγογραφούν ειδικές σκιαγραφικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για ακτινολογικές εξετάσεις.

Να σημειωθεί ότι με βάση τη συνήθη τακτική οι γιατροί δίνουν συνταγές στους ασθενείς με καρκίνο, τις οποίες χρησιμοποιούν στη συνέχεια οι άρρωστοι για να προμηθευθούν τα απαιτούμενα φάρμακα για τη θεραπεία τους ή την εξέτασή τους.

Χρειάστηκε να διαμαρτυρηθούν δεκάδες γιατροί στην εταιρεία που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση την ΗΔΙΚΑ, για να δοθεί τελικώς εντολή να διορθωθεί το... λάθος.

Ενα «λάθος» που έφερε όμως και αριθμό πρωτοκόλλου (673). Μάλιστα χρειάστηκε να ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν γνώριζε τον αποκλεισμό, για να δώσει τελικά εντολή να ανακληθεί η σχετική οδηγία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ  - ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου