Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Γιατροί: «Κινδυνεύουν ασθενείς από τις επισφαλείς εφημερίες!»




«Πόλεμος» με θύματα τους πολίτες έχει ξεσπάσει μεταξύ γιατρών και διοικήσεων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, με αφορμή... τις απλήρωτες εφημερίες. Στο Ιπποκράτειο, 30 ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, με εξώδικό τους προς τον διοικητή προειδοποιούν ότι στις εφημερίες κινδυνεύουν ασθενείς και περιγράφουν αντίξοες συνθήκες εργασίας.

«Οι συνθήκες υπό τις όποιες καλούμαστε να εργαστούμε είναι απάνθρωπες τόσο για τους γιατρούς, όσο και για τους ασθενείς. Το νοσοκομείο μας στερείται συχνά, αν όχι σε καθημερινή βάση, βασικών φαρμάκων πρώτης γραμμής άλλα και απλών, αντιβιοτικών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Η απουσία αλλά και η έλλειψη βασικών υλικών, όπως διαπιστώνεται από εμάς, τις προϊσταμένες των τμημάτων και τους ίδιους τους ασθενείς, έχει ως αποτέλεσμα την μη τήρηση των αυτονόητων κανόνων υγιεινής στην εργασία μας. Η έλλειψη γαντιών μιας χρήσης, η έλλειψη ουροκαθετήρων, ουροσυλλεκτών και παιδιατρικών φλεβοκαθετήρων, η έλλειψη αποστειρωμένων γαζών, η έλλειψη συρίγγων μιας χρήσης, η έλλειψη ραμμάτων, η έλλειψη μηχανημάτων ίσχαιμων περίδεσης, η έλλειψη βαμβακιού, η έλλειψη χειρουργικών εργαλείων, η έλλειψη υποστρωμάτων, η έλλειψη σεντονιών και άλλων χρήσιμων υλικών μας φέρνουν σε επαφή με τα βιολογικά υγρά των ασθενών και απειλούν την υγεία μας», τονίζουν στο εξώδικο

. Όπως λένε οι ειδικευόμενοι γιατροί, τα προγράμματα εφημέρευσης είναι επισφαλή και εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού η υγεία των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο. «Λόγω της έλλειψης ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων φοβόμαστε ότι θα κινδυνεύσει η ζωή κάποιου ασθενούς και θα βρεθούμε κατηγορούμενοι επειδή δεν προλάβαμε ή δεν μπορέσαμε να βοηθήσουμε», υπογραμμίζουν.

Κραυγή αγωνίας

Οι ειδικευόμενοι του Ιπποκράτειου ζητούν μέχρι τις 31 Μαϊου να εξοφληθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες, διαφορετικά, όπως τονίζουν στο εξώδικο, θα προσφύγουν δικαστικά.

Η εξώδικη αναφορά, με κοινοποίηση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας- Θράκης και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 2 Μαίου, απέχοντας από το καθημερινό ωράριο και από τις εφημερίες. Διαμαρτύρονται, εκτός από τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, επειδή δεν τους έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση για τις δεδουλευμένες εφημερίες εδώ και ένα εξάμηνο. Όπως λένε, τους οφείλονται ποσά που φτάνουν και τα 3.600 ευρώ ανά γιατρό, αλλά καλούνται από τη διοίκηση να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους «με τη χρήση ωμής, ψυχολογικής βίας και με απειλές».

Ανακοίνωση εξέδωσε χτες και το Σωματείο Εργαζομένων του Ιπποκράτειου, με την οποία καταγγέλλει τη διοίκηση, την αρμόδια ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας για συνεχή εμπαιγμό, μη καταβάλλοντας μισθολογικές αμοιβές. «Από τον Άννα στον Καϊάφα χωρίς κανένας «υπεύθυνος» (διοικητής, υποδιοικητής, δυπεάρχης) να συμπεριφέρεται ως τέτοιος τουναντίον υπεκφυγές, δικαιολογίες, ψέματα, από ανθρώπους που θα έπρεπε να έχουν ως στόχο τουλάχιστο την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναβρασμός στο «Παναγία»

Την ίδια ώρα στο «Παναγία», για να πληρωθούν οι γιατροί έστω και μέρος των χρημάτων από δεδουλευμένες εφημερίες, η διοίκηση τους ζητά να υπογράφουν ότι έκαναν λιγότερες, όπως καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και η Νοσοκομειακή Επιτροπή του Νοσοκομείου «Παναγία». Διαφορετικά, οι γιατροί θα πρέπει να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρωστούμενα.

Οι γιατροί, ειδικοί και ειδικευόμενοι, διαμαρτύρονται ότι έχουν να πληρωθούν εφημερίες από το Νοέμβριο του 2012. Διευκρινίζουν ότι η καθυστέρηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όπως επίσχεση εργασίας από ειδικευόμενους και δραστικό περιορισμό των χειρουργείων, με αποτέλεσμα να απορρυθμίζεται η λειτουργία του νοσοκομείου. Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΙΘ και της Νοσοκομειακής Επιτροπής, υπάρχουν υπόνοιες ότι κάποιοι ίσως ευνοούν αυτή την κατάσταση, επειδή δεν θέλουν να υλοποιήσουν την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την ανέγερση νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο «Αγ. Παύλος» όπου θα μεταφερθεί το «Παναγία».

Διαμαρτυρία στο ΑΧΕΠΑ

Στο ΑΧΕΠΑ, νέα παράσταση διαμαρτυρίας θα κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, με αίτημα να ανακληθούν οι μηνύσεις σε βάρος συναδέλφων τους. Οι γιατροί αντιδρούν στην κίνηση του διοικητή των συνδιοικούμενων νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών), να καταθέσει μήνυση στον εισαγγελέα εναντίον ειδικευόμενων, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν σε εφημερία του Ειδικών Παθήσεων, επειδή βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα.

agelioforos.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου