Τρίτη 28 Μαΐου 2013

37.000 νέα κρούσματα καρκίνου στην Ελλάδα

Αυτό προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για δημιουργία εθνικού αρχείου νεοπλασιών.

Τα στοιχεία, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τους καταγραφείς καρκίνου για το 2012 έχουν ως εξής:

Οι νέες καταγεγραμμένες περιπτώσεις καρκίνου ανέρχονται σε 14.353. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται περίπου σε 37.000.

Στην καταγραφή συμμετείχαν 55 νοσοκομεία από τα 143 δημόσια, ιδιωτικά και στρατιωτικά.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, ο καρκίνος συνιστά μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι εξαπλώνεται με ρυθμούς επιδημίας παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης.

Στις μέρες μας αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, κυρίως του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο συνεχώς αυξάνονται και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 13,1 εκατομμύρια το 2030.

Τα αρχεία νεοπλασιών χαρακτηρίζονται διεθνώς ως το 'κλειδί' για τον έλεγχο του καρκίνου και τη χάραξη εθνικής ορθολογικής αντικαρκινικής πολιτικής.

Με βάση αυτά μπορεί να αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος σε ένα πληθυσμό και να αξιολογηθούν τα προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης (προγράμματα προσυμπτωματικών πληθυσμιακών ελέγχων) καθώς και η θεραπευτική αντιμετώπιση και επιβίωση των ογκολογικών ασθενών.

Για το λόγο αυτό, η ορθή λειτουργία των αρχείων νεοπλασιών κρίθηκε ως αναπόσπαστο κομμάτι της υγειονομικής πολιτικής του κάθε κράτους - μέλους και η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να αποστείλει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αξιόπιστα στοιχεία για τη χώρα έως το τέλος του 2013.

Στο πλαίσιο του 39ου Ετησίου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου, το ΚΕΕΛΠΝΟ διοργάνωσε την Παρασκευή διεταιρική ημερίδα με θέμα 'Η ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών (ΕΑΝ): Ένα χρόνο μετά'.

Όπως ανακοινώθηκε, από τον Δεκέμβριο του 2011 υπάρχουν σχετικές εγκύκλιοι για τον ορισμό καταγραφέων καρκίνου σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι για μεγάλα (>300 κλίνες) και για ειδικά νοσοκομεία πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Δ.Κ - IATRONET

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου