Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

SOS από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ: Οι οφειλές του Οργανισμού μας έχουν φέρει σε κατάσταση χρεοκοπίας

Την άμεση εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ των ιατρών και των εργαστηρίων υγείας ζητεί μέσω του "R" η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλοντας ότι συνάδελφοί τους βρίσκονται αντιμέτωποι με αναγκαστικές κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας και το φάσμα της χρεοκοπίας.

Μιλώντας στο "R" ο πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου ανέφερε ενδεικτικά την περίπτωση ιατρού που κινδυνεύει να χάσει τη μοναδική του κατοικία,εξαιτίας οφειλών προς την εφορία, ύψους 14.000, «τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ οφείλει δεκαπλάσιο ποσό στο συγκεκριμένο πολίτη». Και προσθέτει: «Και σαν και αυτήν υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις»

Ο κ. Ελευθερίου μας εξηγεί αναλυτικά για το επαχθές πρόβλημα των οφειλών: "Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, για το 2010 και το 2011, φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, για το 2012 έχουμε πληρωθεί με προκαταβολές, για ιατρικές επισκέψεις μέχρι το Νοέμβριο και για ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Και έως τότε έχει αποπληρωθεί το 90% και όπως μας έχουν πει το υπόλοιπο 10% θα καταβληθεί με τον λογιστικό έλεγχο. Συνολικά οι οφειλές που υπάρχουν για το 2012 αγγίζουν τα 300 εκ. ευρώ".

Έλλειψη ρευστότητας και δραματικές καθυστερήσεις στις πληρωμές

Ο κ. Ελευθερίου αποδίδει το πρόβλημα όχι τόσο στην έλλειψη ρευστότητας αλλά στην κακή λειτουργία του ΕΟΠΥΥ: "Πρόκειται για έναν απίθανο μηχανισμό για τη λειτουργία του οποίου ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει εκατοντάδες εκκατομύρια.

Να φανταστείτε ότι μας έχουν πει ότι τα χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα υπάρχουν δεσμευμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά επειδή δεν έχουν τις υποδομές και το κατάλληλο και επαρκές προσωπικό καθυστερούν δραματικά τις εκκαθαρίσεις. Φανταστείτε ότι έχουν χιλιάδες παραπεμπτικά μέσα σε πλαστικές σακούλες.

Και ποιο είναι το δια ταύτα; Με έναν απίστευτο εκβιασμό μας είπαν - εντελώς καταχρηστικά- ότι θα πάρουμε τα χρήματά μας, στα οποία με υπουργική απόφαση εφαρμόζουν κούρεμα 10-15%, εφόσον εγγράφως δηλώσουμε ότι παραιτούμαστε από τα ένδικα μέσα, καθώς είναι πολλοί οι συνάδελφοι που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Βεβαίως, κανείς δεν δεσμεύεται εγγράφως για το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής μας".

Προς πλήρη κατάρρευση της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας

Και ο κ. Ελευθερίου καταλήγει: «Η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ καλεί τον ΕΟΠΥΥ και την αρμόδια πολιτική ηγεσία να αντιληφθούν τις ευθύνες τους, να αναδιαρθρώσουν το σπάταλο και αναποτελεσματικό διοικητικό μηχανισμό του ΕΟΠΥΥ, να σταματήσουν οριστικά την ανήθικη πολιτική του "δεν πληρώνω" και να καταβάλουν άμεσα παλαιά και νέα χρέη ως οφείλουν.

Σε αντίθετη περίπτωση θα ζήσουμε την πλήρη οικονομική κατάρρευση των ιδιωτικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τραγικές συνέπειες στην υγεία 10 εκ. πολιτών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Έλλη Κομνηνού - REPORTER







Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου