Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πράσινο φως σε καινοτόμα φάρμακα ακόμη και σε περίοδο κρίσης


Ακόμα και σε καιρούς λιτότητας υπάρχει τρόπος οι αρχές των διαφόρων κρατών να εντάξουν στα συστήματα υγείας τους καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες προσφέρουν σημαντικά κλινικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς, ενώ μακροπρόθεσμα οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων. Τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διάφορες χώρες ώστε να επιτύχουν τον πιο πάνω στόχο, ανέλυσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο που διοργάνωσε χθες το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με την στήριξη της Novartis Oncology, ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, δρ Πάνος Καναβός.

Η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, όπως εξήγησε, μπορεί να επιτευχθεί με την αξιολόγηση της κλινικής τους αποτελεσματικότητας, σε σχέση με υπάρχουσες θεραπείες και το κόστος τους. Αυτό σημαίνει ότι εάν το πρόσθετο όφελος –όταν συγκριθεί με το υπάρχον πρότυπο περίθαλψης– δικαιολογεί το επιπρόσθετο κόστος, μπορούν να καλυφθούν από το σύστημα υγείας. Επισήμανε, παράλληλα, πως συχνά γι’ αυτές τις θεραπείες απαιτείται μια κάπως διαφορετική πορεία δράσεων, όπου οι κυβερνήσεις διαπραγματεύονται συμφωνία επιμερισμού του κινδύνου απευθείας με τους κατασκευαστές, έτσι ώστε να επιτραπεί σε ασθενείς που τις χρειάζονται να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες.

Τον ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες ανέλυσε στο συνέδριο ο Market Access Franchise Leader της Novartis Oncology, Andrea Mantovani. Όπως εξήγησε, οι συνθήκες αυστηρής οικονομικής λιτότητας εξαναγκάζουν πολλές κυβερνήσεις να περιορίσουν τα έξοδα της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό οδηγεί σε ανισότητες μεταξύ πολλών χωρών και ανισότητες στην πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα.

Κατανοώντας πως δεν είναι εύκολο να αποζημιωθούν καινούργια και πιο ακριβά φάρμακα σε αυτές τις συνθήκες, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ξεκινήσει, είπε, να χρησιμοποιούν διεξοδικά καινοτόμα σχέδια τιμολόγησης, που επιτρέπουν σοβαρές εξοικονομήσεις και ταυτόχρονα διασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα.

Στοιχεία για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης στην Κύπρο παρουσίασε από πλευράς του ο υπεύθυνος του Τομέα Κλινικής Φαρμακευτικής του Τμήματος των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Αντώνης Κοντεμενιώτης, επισημαίνοντας ότι οι δαπάνες έχουν σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενος στο σύστημα αγοράς φαρμάκων στον δημόσιο τομέα εξήγησε ότι μέσω της διαδικασίας των προσφορών που ακολουθείται επιτυγχάνονται μεν καλύτερες τιμές αλλά αυτό γίνεται εις βάρος της ποικιλίας. ΙΑΤRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου