Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μεγαλογιατροί στο κύκλωμα των εξωσωματικών

Βαρύτατες κατηγορίες αντιμετωπίζουν δύο αδέρφια, καθηγητές της Ιατρικής του ΑΠΘ και από τα γνωστότερα ονόματα στον χώρο της τεχνητής γονιμοποίησης στην Ελλάδα, οι οποίοι εμπλέκονται στο κύκλωμα εισαγωγής επικίνδυνων φαρμάκων από την Τουρκία που τα χρησιμοποιούσαν στις εξωσωματικές.

Με καλυμμένα τα πρόσωπα μεταφέρθηκαν χθες στα δικαστήρια οι κατηγορούμενοι για τις παράνομες εισαγωγές φαρμάκων

Σε βάρος των δύο γιατρών, καθηγητών Γυναικολογίας και Μαιευτικής, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπόριο και παράβαση του νόμου περί ιατρικής υποβοήθησης της αναπαραγωγής με πώληση ωαρίων με ανταλλαγή.

Την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης αντιμετωπίζουν και όλοι οι υπόλοιποι εννέα συλληφθέντες -μεταξύ τους και μία γραμματέας του ιατρικού κέντρου-, ενώ σε βάρος τριών απ' αυτούς ασκήθηκε επιπλέον δίωξη για πλαστογραφία. Ολοι παραπέμφθηκαν στην ανακρίτρια, από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, σε δύο δόσεις, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Τα δύο αδέλφια, ιδιοκτήτες ενός από τα πιο δημοφιλή κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Β.Ελλάδα, που εδρεύει στην περιοχή της Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, έκαναν «χρυσές δουλειές» και η φήμη τους είχε επεκταθεί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα φάρμακα εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια και στη συνέχεια τα εξήγαγαν στη Βουλγαρία


Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα άτεκνα ζευγάρια από το εξωτερικό κατέφευγαν στο συγκεκριμένο κέντρο λόγω της φήμης του, αλλά και του γεγονότος ότι η ελληνική νομοθεσία για την τεχνητή γονιμοποίηση δεν είναι τόσο αυστηρή όσο στις χώρες τους.

Μόνο από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τώρα στη συγκεκριμένη κλινική είχαν καταλήξει περίπου χίλια αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, που είχαν εισαχθεί παράνομα από την Τουρκία.
Οι παράνομες συνταγογραφήσεις στην Τρίπολη οδήγησαν τις αρχές στο κύκλωμα των παράνομων φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης


Στο κέντρο φέρεται ότι γινόταν εμπόριο ωαρίων, με δότριες επ' αμοιβή κυρίως από τη Βουλγαρία. Τα σκευάσματα σε ενέσιμη μορφή χορηγούνταν στις δότριες από τις οποίες λάμβαναν ωάρια έναντι αμοιβής χιλίων ευρώ, ώστε να δοθούν στη συνέχεια σε υποψήφιες λήπτριες ωαρίων.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στο δικαστικό μέγαρο, οι δύο γιατροί, όπως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες, κρατούσαν τα μπουφάν στα κεφάλια για να καλύπτουν τα πρόσωπά τους από φωτογράφους και τηλεοπτικές κάμερες. Εξω από το γραφείο του εισαγγελέα ποινικής δίωξης δεν έκρυβαν την αμηχανία, αλλά και τον εκνευρισμό τους. «Φύγετε από δω», ήταν τα μόνα λόγια που είπε ένας, όταν οι δημοσιογράφοι τούς πλησίασαν για να ζητήσουν κάποιο σχόλιο.
Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρουν τα παράνομα φάρμακα. Σκευάσματα που βρέθηκαν στο κέντρο τεχνητής γονιμοποίησης στη Θεσσαλονίκη


Η νομική σύμβουλος του κέντρου ανέφερε πως τόσο η ίδια όσο και οι ιδιοκτήτες είναι έκπληκτοι για τις συλλήψεις, υποστηρίζοντας πως δεν είχαν λάβει μέχρι χθες το απόγευμα γνώση του κατηγορητηρίου. «Η νομοθεσία για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι σχετικά καινούργια και έχει αρκετά κενά. Θα μελετήσουμε το κατηγορητήριο και θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα», είπε.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Το κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης αποτέλεσε αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας και το αποτέλεσμά της παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια σε τηλεοπτική εκπομπή. Νεαρές Βουλγάρες είχαν καταγγείλει στην εκπομπή ότι δίνουν συνεχώς ωάρια -μία μάλιστα είπε ότι έδωσε συνολικά 80 ωάρια-, μέσα σε άσχημες συνθήκες. Οι καταγγελίες έλεγαν πως οι αιμοληψίες γίνονταν ακόμη και σε δωμάτια ξενοδοχείων, με τη χρήση κολόνιας(!). Πολλά πλάνα πάρθηκαν μέσα στο κέντρο εξωσωματικής, στο οποίο δημοσιογράφοι βουλγαρικού τηλεοπτικού σταθμού εμφανίστηκαν ως άτεκνο ζευγάρι και ζήτησαν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση με δότρια μία κοπέλα από την πατρίδα τους.

Στην ίδια εκπομπή έκανε δηλώσεις και ο ένας από τους δύο αδερφούς, που συνελήφθησαν χθες, ο οποίος ανέφερε τότε ότι 254 κοπέλες προσέγγισαν το κέντρο για να γίνουν δότριες ωαρίων το 2011 και στην πλειονότητά τους ήταν Ελληνίδες.

Πολυεθνική σπείρα με σκληρή ιεραρχία

Απόλυτα οργανωμένη ήταν η σπείρα που εκμεταλλευόταν ασθενείς σε Ελλάδα και εξωτερικό, η οποία εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ. Το γεγονός ότι οι Αρχές κινήθηκαν αστραπιαία, συλλαμβάνοντας 11 από τα μέλη της, δίνει τη βεβαιότητα στους ειδικούς ότι για τις παράνομες δραστηριότητές τους υπάρχουν τα παραστατικά, τα οποία ελέγχονται ήδη. Επίσης, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει ήδη άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών των 11, καθώς και ακόμη 2 που εμπλέκονται, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο μακριά φτάνουν τα «πλοκάμια» της σπείρας.

«Χαρακτηριστικά στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης είναι η ιεραρχική δομή και η διαρκής δράση της, έχοντας διττή διεθνική εγκληματική δραστηριότητα, που στηρίζεται σε πρόσωπα και στις μεταξύ τους σχέσεις, με εξειδικευμένες γνώσεις και υψηλές δεξιότητες σε θέματα αγοράς, προμήθειας, διακίνησης, εισαγωγής και εξαγωγής φαρμάκων», δήλωσε ο ταξίαρχος Δημήτρης Γεωργατζής, διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής.

Επί έξι μήνες παρακολουθούσε η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ τους επιτήδειους να αγοράζουν φάρμακα μη εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, να τα εισάγουν από την Τουρκία, να τα αποθηκεύουν σε φαρμακαποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τελικά να τα πωλούν σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας, χωρίς την καταβολή νόμιμων φόρων, τελών, δασμών ή άλλων επιβαρύνσεων προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία.

Στις... δραστηριότητες των μελών της σπείρας συμπεριλαμβάνεται επίσης η αγορά σκευασμάτων από φαρμακεία χωρίς την έκδοση νόμιμων παραστατικών - τιμολογίων, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν εικονικά μεταξύ φαρμακαποθηκών, με την έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Για να προσδώσουν νο?ι?οφάνεια στην κατοχή των φαρμάκων που συγκέντρωναν, τα μέλη της σπείρας εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια από εταιρεία που βρίσκεται στα Μέγαρα - Αττικής και στη συνέχεια, ?έσω άλλης φαρμακευτικής εταιρείας που βρίσκεται στην Αθήνα, τα εξήγαν στη φαρμακαποθήκη της Βουλγαρίας.

«Για να υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη εγκληματική τους δράση, πρόσφατα προέβησαν στην κατάρτιση πλαστού Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, το οποίο έφερε φωτογραφία μέλους της οργάνωσης. Με το πλαστό αυτό δελτίο προέβησαν στη σύσταση εικονικής εταιρείας, προκειμένου αυτή να εκδίδει τιμολόγια για τα φάρμακα που προορίζονταν για παράνομη εξαγωγή», συμπλήρωσε ο ταξίαρχος Δημήτρης Γεωργατζής.

«Πλοκάμια» της συμμορίας σε όλη τη χώρα

Ακόμη και προπηλακισμούς δέχθηκαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που πήγαν να εξετάσουν τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κομοτηνή. Αυτό παραδέχθηκε ο διευθυντής κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ Θεόδωρος Φλωράτος, ο οποίος πρόσθεσε:

«Για την υπηρεσία μας η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ένας από τους κεντρικούς πυλώνες. Διότι, όπως πρέπει να γνωρίζετε, τα αδικήματα της εμπορίας οργάνων με την ευρεία έννοια είναι ένα κομμάτι για το οποίο έχει υπογραφεί διεθνής συνθήκη για την αμοιβαία συνδρομή. Οι έλεγχοι θα γίνουν και εκτός Ελλάδος».

Οπως ενημέρωσε ο διευθυντής Θ. Φλωράτος, το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει έρευνες εδώ και έξι μήνες, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 250 φαρμακεία και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες.

Εχει ξεκινήσει το άνοιγμα λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων και έχει διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται πάρα πολλά άτομα, για τους οποίους θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος για όλη τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα και ενδεχόμενα και στο εξωτερικό. «Προπομπός» της παρούσας έρευνας ήταν η εξιχνίαση υπόθεσης παράνομων συνταγογραφήσεων στην Τρίπολη.

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έδειξαν ότι σε διάφορες συνταγές που έγραφαν γιατροί και πλήρωναν τα Ταμεία μόνο ένα μέρος πήγαινε στους ασφαλισμένους και τα υπόλοιπα πουλούσαν οι επιτήδειοι σε πολλαπλάσια τιμή στο εξωτερικό.

Το «πελατολόγιο» της Τρίπολης οδήγησε τις Αρχές στα ίχνη του κυκλώματος των παράνομων φαρμάκων εξωσωματικής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου