Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Σπατάλη εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ ! Στον "καιάδα" ασφαλισμένοι και ιατροί !

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ (ΕΝ.Ι – Ε.Ο.Π.Υ.Υ) 
Κηφισίας 18, 11526, Αθήνα. Τηλ. – Fax: 2107785805, 6944542664 

Αθήνα 29/04/2013 

Δελτίο Τύπου 

ΘΕΜΑ: Σπατάλη εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ ! Στον "καιάδα" ασφαλισμένοι και ιατροί ! 

ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ : Με έκπληξη διαβάσαμε αναλυτικό δημοσίευμα στον τύπο του Σαββάτου για το πάρτι σπατάλης που συντελείται στον ΕΟΠΥΥ. Ο οργανισμός δαπανά ανορθόδοξα το κεφάλαιο που προκύπτει από το υστέρημα των ασφαλισμένων, χρεώνοντας και αδικώντας τους ιατρούς – παρόχους υπηρεσιών υγείας όσο και τους ασφαλισμένους – χρήστες μέσα από την λειτουργία ενός συστήματος παροχής υγείας, που κρατάει ομήρους ασφαλισμένους και ιατρούς ! Κατόπιν όλων αυτών και μετά από έρευνα της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ αισθανόμαστε την ανάγκη να δώσουμε στην δημοσιότητα τον αναλυτικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ προκειμένου ο Έλληνας Πολίτης να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. (πατήστε εδώ

Έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία έχει προκαλέσει στο σύνολο του ιατρικού κόσμου αλλά και στους ασφαλισμένους η πρόσφατη δημοσιοποίηση στην "Ελευθεροτυπία" του Σαββάτου 27/4/2013 στοιχείων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2013. 

Πιο συγκεκριμένα σκανδαλώδες θεωρούμε το γεγονός ότι την στιγμή που για κλινικές επισκέψεις 10000000 ασφαλισμένων ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόλις 82 εκατομμύρια ευρώ (1,4% του συνολικού προϋπολογισμού !), ακριβώς την ίδια στιγμή δαπανά συνολικά πάνω από 500 εκατομμύρια για λειτουργικά έξοδα -δαπάνες !Μεγάλη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που περιορίζει συνεχώς τις παροχές προς τους ασφαλισμένους, κόβοντας ακόμη και απαραίτητα φάρμακα όπως ασπιρίνες και φάρμακα θυρεοειδούς, ακριβώς την ίδια στιγμή ξοδεύει προκλητικά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ! 

Ενδεικτικά αναφέρουμε : 

21 εκατομ. ευρώ για υπερωρίεςπροσωπικού 

20 εκατομ.γιά μισθώματα 

15 εκατομ. προμήθεια Ηλεκτρονικών υπολογιστών 

14 εκατομ. αμοιβές λοιπών που εκτελούν άγνωστης ταυτότητας υπηρεσίες με την ιδιότητα του ελευθ. επαγγελματία 

5,8 εκατομ. για καθαρισμό γραφείων 

5,2 εκατομ. φωτισμός και κίνηση 

2,5 εκατ.ευρώ τηλεφωνικά. τηλεγραφικά και τηλετυπικά τέλη 

2,5 εκατ. προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών 

1,6 εκατομ. αγνώστου ταυτότητας "λοιπές πρόσθετες παροχές" 

1,5 εκατομ. προμήθεια φωτογραφικού υλικού 

1 εκατ. ευρώ ταχυδρομικά τέλη 

1 εκατ.ευρώ γιά προμήθεια επίπλων 

800 χιλ. ευρώ για γραφική ύλη 

780 χιλ ευρώ για συμμετοχή σε συμβούλια 

340 χιλ.ευρώ είδη καθαριότητας 

100 χιλ. ευρώ απολυμαντικά 

100 χιλ. εκκενώσεις βόθρων !!! 

200 χιλ. ευρώ πλυντικά 

100 χιλ.ευρώ εκκενώσεις βόθρων 

520 χιλ.ευρώ έξοδα κίνησης υπαλλήλων 

270 χιλ. ευρώ ημερήσιες αποζημιώσεις μετακίνησης υπαλλήλων 

300 χιλ.ευρώ νομικές υπηρεσίες ιδιωτών 

350 χιλ.ευρώ νομικές υπηρεσίες ιδιωτών 

Την ώρα που γίνεται αυτό το "πάρτι" εκατομμυρίων ευρώ και ενώ υπάρχουν επίσημες δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία για την αποπληρωμή των παλιών χρεών του ΕΟΠΥΥ, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ προς τους ιατρούς. Διατάσσονται έτσι κατασχέσεις κατοικιών ιατρών για οφειλές προς την εφορία. Από την άλλη, τίθενται από τον οργανισμό άδικες περικοπές στις αναγκαίες ιατρικές δαπάνες των ασφαλισμένων. 

Μεγάλες ευθύνες βαραίνουν τους ώμους της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για την κατάντια και τον εκτροχιασμό του σκοπού του οργανισμού που ήταν και είναι το νοικοκύρεμα και η περιστολή των άσκοπων δαπανών ώστε να διασωθεί ο ιδρώτας των ασφαλισμένων, διαφυλάσσοντας συγχρόνως την παροχή ποιοτικών υπηρεσίες υγείας. 

Κατόπιν όλων αυτών και μετά από έρευνα της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ αισθανόμαστε την ανάγκη να δώσουμε στην δημοσιότητα τον αναλυτικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ προκειμένου ο Έλληνας Πολίτης να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. (πατήστε εδώ

Καλούμε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να σταματήσει τις αλόγιστες δαπάνες ενός αναποτελεσματικού και σπάταλου μηχανισμού που αδυνατεί να κάνει ακόμη και τα στοιχειώδη, να αποδώσει δηλαδή τα χρέη του προς τους πιστωτές του. Την καλούμε επίσης,να αξιολογήσει καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων του, να επανακαθορίσει τις δαπάνες για παροχή ιατρικών υπηρεσιών και να αρχίσει ένα πραγματικό διάλογο με όλους τους παρόχους, προκειμένου να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά ο ιδρώτας των ασφαλισμένων. 

Για το ΔΣ της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ 

Ο Πρόεδρος       Ο Γεν. Γραμμ. 

Γ. Ελευθερίου     Χ. Παπασιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου