Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

'Σε ομηρία οι Ιδιωτικές Κλινικές και οι χιλιάδες εργαζόμενοί τους'

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις της Πολιτείας για τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ στις Ιδιωτικές Κλινικές μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε 1 ευρώ, αναφέρει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών.

'Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτοποίηση αυτή, αφορά μόνο σε παλιές οφειλές μέχρι το τέλος του 2011 με το ποσό να ξεπερνά τα 530 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό έχει προκύψει μετά το κούρεμα των οφειλών στο οποίο συναίνεσαν οι ιδιωτικές κλινικές αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και αποφασίζοντας να συνδράμουν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας λύσης έστω και αν οι απανωτές καθυστερήσεις έχουν φτάσει τη λειτουργία τους στα όριά της.

Παρά τη συμφωνία των Ιδιωτικών Κλινικών να παράσχουν γραπτή δέσμευση ότι αποδέχονται τη ρύθμιση αυτή και παραιτούνται από οποιαδήποτε άλλη αξίωση συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας, η λύση που συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε έμεινε άλλη μια φορά κενό γράμμα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι αρμόδιοι λένε ότι γραφειοκρατικά προβλήματα καθυστερούν την εξόφληση των χρεών προς τις Ιδιωτικές Κλινικές δίνοντας τη εντύπωση ότι οι παράγοντες καθυστέρησης είναι εξωγενείς. Είναι απορίας άξιο να ρίχνει η Πολιτεία το ανάθεμα γενικώς και αορίστως στη γραφειοκρατία όταν αυτή η ίδια κάνει ότι μπορεί να τη διογκώσει. Είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να μιλάμε για γραφειοκρατία όταν οι διαδικασίες που επιλέγουν να προωθήσουν για την εκκαθάριση των παλιών οφειλών, οδηγούν όχι απλώς σε μια νέα καθυστέρηση αλλά σε μια ακόμα παραπομπή της εκκαθάρισης στις καλένδες.

Με δεδομένο ότι πέραν των συσσωρευμένων οφειλών των 530 εκατομμυρίων προς τις ιδιωτικές κλινικές, πέραν του γεγονότος ότι όλο το 2012 έχει επίσης ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμο, και μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα ότι κάθε μήνα προστίθενται άλλα 50 εκατομμύρια νέων οφειλών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση βαδίζει ξανά σε απόλυτο αδιέξοδο. Αν ισχύσει τελικά αυτή η λογική που προτείνεται για τον έλεγχο και εκκαθάριση των νέων οφειλών, μέσω προκήρυξης διεθνών διαγωνισμών για επιλογή ελεγκτικού οργάνου, δεν θα μπορέσει καν να αρχίσει η εκκαθάριση των νέων οφειλών πριν περάσουν τουλάχιστον 3 χρόνια.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι άλλο ένα κλαδικό ζήτημα αλλά η ίδια η λειτουργία παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα.

Όσο αργούν να εφαρμόσουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει, τόσο βάζουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των Ιδιωτικών κλινικών και τις ζωές των χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται στην ιδιωτική υγεία. Ας αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεων τους που θα προσθέσουν ακόμα μερικές χιλιάδες ανέργους στις στρατιές των απολυμένων του ιδιωτικού τομέα υγείας τον οποίο στραγγαλίζουν καθημερινά.

Επί πλέον ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στον συμψηφισμό των οφειλών μας σε ασφαλιστικά ταμεία και ΔΟΥ με τα οφειλόμενα από την πολιτεία προς εμάς, παρά την υπόσχεση που μας είχε δώσει τον περασμένο Οκτώβριο.

Είναι θέμα της κυβέρνησης να δώσει λύσεις και όχι να δημιουργεί νέα προβλήματα τα οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει πρόχειρα, με νέες υποσχέσεις που πάλι δε θα τηρηθούν. Δεν πρόκειται για αδυναμία. Πρόκειται για συνειδητή απόφαση απραξίας ντυμένης με παχιά λόγια και ρυθμούς χελώνας.

Δυστυχώς τα πράγματα είναι απλά. Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει.'  IATRONET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου