Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πτώση εμφανίζουν τα εμβολιαστικά επίπεδα των παιδιών, σύμφωνα με έρευνα στο Δήμο Αμαρουσίου

Χαμηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη για το μηνιγγιτιδόκοκκο και τον πνευμονιόκοκκο σε παιδιά και εφήβους, όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων στο Δήμο Αμαρουσίου. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών, γύρω στο 7,5% των παιδιών παραπέμφθηκαν σε περαιτέρω έλεγχο σκολίωσης, ενώ το 58% των παιδιών έχρηζαν περαιτέρω ορθοδοντικού ελέγχου.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε Ημερίδα, στην οποία πάραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, και ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Πρωταρχικός Στόχος του προγράμματος, κατά το οποίο εξετάστηκαν 362 μαθητές του Αμαρουσίου, από εθελοντές παιδιάτρους, ορθοπεδικούς και οδοντιάτρους του Αμαρουσίου, ήταν η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη, μέσα από την καταγραφή του εμβολιαστικού status των μαθητών, των σωματομετρικών παραμέτρων, την επισκόπηση και εξέταση των ώτων, των παρίσθμιων, της οπτικής οξύτητας, του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, την ακρόαση καρδιάς και τη μέτρηση αρτηριακής πίεσης. Πολύ σημαντικός επέβη και ο ορθοπεδικός έλεγχος των παιδιών για τη διάγνωση πιθανής κύφωσης, πιθανών σκολιώσεων και ανισοσκελιών καθώς και ο έλεγχος της στοματικής Υγείας των μαθητών.

Τη σπουδαιότητα του προγράμματος ανέδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος στο Δήμο Αμαρουσίου, σύμφωνα με τα οποία, οι μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου ήταν ελλιπώς εμβολιασμένοι σε ποσοστό 11,4% για τον κοκίτη, τη διφθερίτιδα, την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα Α, ενώ οι ελλείψεις στον εμβολιασμό για το μηνιγγιτιδόκοκκο και τον πνευμονόκοκκο αφορούσε στο 90% των μαθητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 12% των ανεμβολίαστων παιδιών δεν είχαν κάνει ούτε μία δόση πνευμονιόκοκκου. Όπως αναφέρθηκε κατά την ημερίδα, τα παιδιά του Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου, στα οποία έγινε η καταγραφή, ξεκίνησαν το εμβολιαστικό τους σχήμα με τη σχετική ιατρική παρακολούθηση πριν από 6,7 ή 8 χρόνια, τότε που τα δοσολογικά σχήματα ήταν διαφορετικά. Έτσι, η αλλαγή στα εμβολιαστικά σχήματα καθιστά ένα μεγάλο μέρος των παιδιών και των εφήβων, ακάλυπτο, το οποίο σήμερα πρέπει να κάνει τις επιπλέον δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών 2012.Αυτός, ήταν και ο βασικό στόχος του προγράμματος: να ευαισθητοποιήσει το γονέα, μέσα από έναν έλεγχο screening ώστε το παιδί να παραπεμφθεί προς παιδιατρική ή άλλης ειδικότητας εκτίμηση.

Από την καταγραφή των βιβλιαρίων των παιδιών φάνηκε ότι μόνο το 19% των παιδιών υψηλού κινδύνου (με βρογχικό άσθμα και άλλες πνευμονοπάθειες) ακολουθούσαν τις εθνικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό. Το 7,5% των παιδιών παραπέμφθηκαν σε περαιτέρω έλεγχο σκολίωσης, ενώ το 58% των παιδιών έχρηζαν περαιτέρω ορθοδοντικού ελέγχου.

«Ο Δήμος Αμαρουσίου ολοκλήρωσε πρώτος, σε μία πρότυπη βάση, το Πρόγραμμα Ελέγχου της Υγείας των Μαθητών, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράψαμε με το Υπουργείο Παιδείας το Σεπτέμβριο του 2012 με στόχο την παρακολούθηση της Υγείας των Ελλήνων παιδιών και των εφήβων και την ιατρική εξέταση για την ανακάλυψη τυχόν προβλημάτων που εξελίσσονται απαρατήρητα. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, το Υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής της Υγείας, καθιερώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έκδοση της Κάρτας Υγείας Μαθητή, η οποία θα περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια ιατρική παρακολούθηση του παιδιού κατά την φοίτηση του στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο» τόνισε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης.

«Είναι μια μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ με άμεσα αποτελέσματα, που βασίζεται στη συμμετοχή και στον εθελοντισμό των Ελλήνων γιατρών. Μέχρι στιγμής έχουμε φτάσει τους 18.000 μαθητές σε περίπου 140 σχολεία και έπεται συνέχει. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν υπήρχε το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ με δομές Υγείας σε 160 Καλλικρατικούς Δήμους, οι οποίες υπό την επίβλεψη και στήριξη του Υπουργείου Παιδείας με τη συμμετοχή των περιφερειακών διευθυντών, των διευθυντών των σχολικών μονάδων και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας επιδίωξαν όχι να θεραπεύσουν αλλά να ενημερώσουν για να κρατήσουν υγιείς τους πολίτες και ειδικά τους μαθητές» ήταν το μήνυμα του Υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, δια της Διευθύντριας του Γραφείου του Κυριακής Μαρίνου.

Κατά την ημερίδα, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ κ. Πατούλης, ευχαρίστησε τους εθελοντές γιατρούς Δρ Αικατερίνη Δούμα, ειδική ορθοδοντικό, Αικατερίνη Καρακωντίνου, παιδίατρο, Δάφνη Κωστοπουλου, χειρουργό οδοντίατρο, Ελένη Μελιάδου, παιδίατρο, Γλυκερία Μοστρού, παιδίατρο - σύμβουλο του προγράμματος για το Δήμο Αμαρουσίου, Αντώνιο Παρτσινέβελο, χειρουργό ορθοπεδικό – επιστημονικό συνεργάτη Α' Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου «Αττικόν» και δημοτικό σύμβουλο Αμαρουσίου, Αναστασία Φλώκου, παιδίατρο, που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, απονέμοντας τους ειδική τιμητική διάκριση για τη σπουδαία ιατροκοινωνική προσφορά τους στον παιδικό πληθυσμό του Αμαρουσίου.

Κατά την εκδήλωση παρευρέθησαν ο Διευθυντής του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νικόλαος Αλεπούς, Αθανάσιος Βελής, Δημήτρης Καρλαύτης, Επαμεινώντας Κατσιγιάννης, Ειρήνη Χαλιώτη, καθώς και πρόεδροι συλλόγων της πόλης.

Νίνα Κομνηνού - YGEIA360.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου