Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ολες οι συντάξεις από ενιαίο ταμείο

Την πρόταση για δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Σύνταξης, με βασικό κορμό το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επεξεργάζεται η διοίκησή του και θα την καταθέσει άμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το σχέδιο προβλέπει την ένταξη στον νέο φορέα των βασικών συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας και εν προκειμένω -πέραν του ΙΚΑ- τη συμμετοχή του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ.

Στην πράξη, θα εφαρμοσθεί το σουηδικό μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι θα επανασχεδιαστεί όλη η δομή των συνταξιοδοτικών παροχών, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2015, έτος κατά το οποίο αναμένεται να γίνει και έναρξη εφαρμογής του θεσμού της βασικής σύνταξης. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έχει προσδιοριστεί στα 360 ευρώ.

Ο επανασχεδιασμός της δομής των συντάξεων θα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν τη βασική σύνταξη, την οποία θα λαμβάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι με την έξοδο από την εργασία. Θα ακολουθεί το αναλογικό - ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου (με μεταβατικές διατάξεις για τους παλαιούς ασφαλισμένους).

Το τρίπτυχο αλλαγών στην απόδοση των συντάξεων θα κλείνει με τη δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία κατά επιχείρηση, κλάδο ή επάγγελμα. Στη συγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Σύνταξης θα συμβάλει και η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με αρμοδιότητα την είσπραξη των οφειλών από εισφορές για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.  KATHIMERINI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου