Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΕΟΠΥΥ: για έπιπλα περισσεύουν 940.000 ευρώ!..

Την έντονη αντίδραση των γιατρών αλλά και των επαγγελματιών του χώρου της Υγείας προκάλεσε η αποκάλυψη από την «Ε» του αναλυτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, που καταδεικνύει το πάρτι της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης που γίνεται με τα χρήματα των φορολογουμένων και των ασθενών, καθώς ετησίως διατίθενται εκατ. ευρώ για καθαριότητα, τηλέφωνα, αμοιβές μελών δ.σ., υπερωρίες κ.ά.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της δεν διαψεύδει, φυσικά, την ορθότητα των στοιχείων του προϋπολογισμού και ούτε αναφέρει λέξη για την... ταμπακέρα, που είναι η κατασπατάληση των χρημάτων του Οργανισμού και των 10 εκατ. ασφαλισμένων.

Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί πρόβλεψη και όχι δαπάνη. Αλλά οι προϋπολογισμοί συντάσσονται για να εκτελούνται και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνιούνται κιόλας. Αναφέρεται επίσης από τον ΕΟΠΥΥ ότι ο αναλυτικός προϋπολογισμός δεν αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Αλλά παρ' ότι αρκετοί φορείς τον έχουν ζητήσει επίσημα με επιστολές, δεν τους έχει παραχωρηθεί.

Για τα ενοίκια των κτηρίων του ΕΟΠΥΥ, που αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ την ώρα μάλιστα που δεκάδες δημόσια κτήρια είναι αναξιοποίητα, υπογραμμίζεται ότι «ο Οργανισμός "κληρονόμησε" δεκάδες μισθωμένα ακίνητα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα οποία στεγάζονται σήμερα οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, όπως επίσης κληρονόμησε υπηρεσίες διοικητικές και υγειονομικές των φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ κατά τη διάρκεια του έτους 2012. Ωστόσο, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες για την εξοικονόμηση πόρων από λειτουργικές δαπάνες».

Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες του προσωπικού που αγγίζουν τα 21 εκατ., παρ' ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είχε αποσαφηνίσει στην «Ε» ότι οι υπάλληλοι είναι μόλις 1.300, στην απάντησή του μιλά για 11.000 άτομα.

Σχετικά με την αποζημίωση των μελών του δ.σ. για συμμετοχή σε συμβούλια, που εμφανίζονται να εισπράττουν 780.000 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι μηνιαίως η αποζημίωση ανέρχεται σε 160,00 ― για τα μέλη και 120,00 ― μηνιαίως για τη γραμματέα ακαθάριστα και καταβάλλεται για τέσσερις συνεδριάσεις το μήνα για όσους μετέχουν και στις 4 συνεδριάσεις. Αν υπολογίσει κανείς ότι το δ.σ. ενός φορέα είναι συνήθως ολιγομελές και δεν ξεπερνά τα 15 άτομα, τα ποσά μάλλον δεν... βγαίνουν.

Οσον αφορά, τέλος, τα έπιπλα, που υπάρχει πρόβλεψη για 1 εκατ. ευρώ ετησίως, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι έγιναν αγορές μόλις 60.000 ευρώ. Γεγονός, βέβαια, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα αισθανθούν ασφάλεια όταν μάθουν ότι περισσεύουν άλλες 940.000 ευρώ για την αγορά επίπλων, καθώς θα μπορούν να βρίσκουν άφθονες καρέκλες να καθίσουν όταν θα επισκέπτονται τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ για να περιμένουν με τις ώρες να εξυπηρετηθούν.

Δ.ΕΥΘ. - ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου