Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Οι πρώτες δεσμεύσεις για "αυτόματα" μέτρα στο μνημόνιο Πηγή:www.capital.gr

Της Δήμητρας Καδδά 

Νέες δεσμεύσεις για την Ελλάδα περιέχουν οι δύο 3σέλιδες εκθέσεις της τρόικας για την έγκριση των 2 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου και των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου. 

Τα επίσημα κείμενα ουσιαστικά συμπληρώνουν το μνημόνιο που δημοσίευσε επισήμως στα ελληνικά η κυβέρνηση όπως άλλωστε ισχύει και με το «συμπλήρωμα» του ΔΝΤ της 15ης Ιανουαρίου που θέτει κυρίως στόχους ελέγχων και τον φόρο χωρητικότητας πλοίων...

Τα δύο κείμενα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις... πρώτες αυτόματες προσαρμογές του μνημονίου: 

- Δέσμευση για νέες περικοπές (των ήδη «κουτσουρεμένων») παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ αν ξεπεραστεί το μηνιαίο όριο δαπανών που προβλέπει την προσεχή 3ετία το νέο μεσοπρόθεσμο, το οποίο πάντως κρίθηκε υπερεπαρκές. 

- Δέσμευση για νέα αναπροσαρμογή τιμολογίων ΔΕΗ από 1η Μαΐου. Θα ακολουθήσει η πλήρης απελευθέρωση την 1η Ιουλίου. 

- Δέσμευση για νέο φορολογικό τον Μάιο που θα φέρει μεταξύ άλλων, την σταδιακή κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου επί του εισοδήματος από ενοίκια και νέους κανόνες αποσβέσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι ο συμπληρωματικός φόρος στα μισθώματα είναι 1,5% επί του μισθώματος για τις κατοικίες έως 300 τετραγωνικά και 3% για όλες τις επαγγελματικές μισθώσεις και τις κατοικίες άνω των 300 τετραγωνικών.

Τα δύο κείμενα συντάχθηκαν από την Κομισιόν με την σύμφωνη γνώμη ΕΚΤ και ΔΝΤ όπως αναφέρεται καταλήγουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό στις δύο δόσεις. 

Αναφέρουν ρητά τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για να έρθουν τα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου: τις νέες τιμές των φαρμάκων και την διαθεσιμότητα τριμηνιαίους στόχους «υποχρεωτικών αποχωρήσεων έως το τέλος του 2014» από το δημόσιο. Η τρόικα τελικά αξιολογεί το ζήτημα διαθεσιμότητα (που θα οδηγήσει στα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου) μαζί με τη νέα αναθεώρηση μνημονίου. 

Στο φορολογικό πεδίο η τρόικα αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να υιοθετήσουν τον Μάιο του 2013 μία πρόσθετη μεγάλη απλοποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος με την οποία θα καλυφθούν τα «κενά» και θα αντιμετωπισθούν ζητήματα που έμειναν εκκρεμή από την πρώτη φάση της μεταρρύθμισης. Αναφέρει ρητά στα μέτρα που ενδεικτικά θα περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση τους κανόνες απόσβεσης στον υπολογισμό του φόρου, την «εξάλειψη» του μέτρου των αποδείξεων και τη σταδιακή μείωση της «υπερφορολόγησης» στα ενοίκια.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου