Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Hλεία: Ακριβότερα εκατοντάδες φάρμακα από την εφαρμογή του νέου τρόπου αποζημίωσης - Χαμένοι ξανά οι ασφαλισμένοι

Όχι μόνο δεν θα κερδίζουν οι ασφαλισμένοι μετά τις νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, αλλά θα χρειαστεί για ορισμένα σκευάσματα να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας ακόμα και διπλή συμμετοχή!

Η πρεμιέρα για την εφαρμογή του νέου τρόπου αποζημίωσης φαρμάκων η οποία και είχε διαφημιστεί δεόντως από το Υπουργείο Υγείας, μετά από δυο αναβολές, ξεκίνησε ουσιαστικά χθες το πρωί καθώς οι περιβόητη θετική λίστα με τις ασφαλιστικές τιμές ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης οπότε και παρελήφθησαν από τους φαρμακοποιούς της Ηλείας.

Από τις πρώτες κιόλας συναλλαγές τους, οι Ηλείοι ασφαλισμένοι διαπίστωσαν πως σε πολλά και γνωστά φάρμακα, κλήθηκαν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για την συμμετοχή τους και αυτό γιατί παρότι ο υπουργός υγείας διαβεβαίωνε πως θα συμβεί το αντίθετο, η αλλαγή στις τιμές της λίστας φαρμάκων, αυξάνει στην πραγματικότητα τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής. 

Μάλιστα από τη θετική λίστα φαρμάκων και τις ασφαλιστικές τιμές, προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε 753 φάρμακα για τα οποία οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα και διπλή συμμετοχή. Ποσά που προκύπτουν εξαιτίας του μέτρου που προβλέπει πως αν υπάρχει διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής, το 50% αυτής της διαφοράς την πληρώνει ο ασφαλισμένος. 

«Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι και αυτήν την φορά το αποτέλεσμα είναι η περεταίρω επιβάρυνση των ασφαλισμένων» σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος προσθέτοντας ότι πολύ απλά μείωσαν τις ασφαλιστικές τιμές, η διαφορά έγινε πολύ μεγάλη και έτσι αν και τώρα πληρώνουν την μισή, εν τούτοις αυτή είναι μεγαλύτερη από την ολόκληρη που πλήρωναν πριν.

Εκατοντάδες φάρμακα ακριβότερα

Ειδικότερα όπως προκύπτει από τη λίστα με τις νέες τιμές, από τα 3.381 συγκρίσιμα φάρμακα που έχουν σταθερό ποσοστό συμμετοχής στα 2.007 δεν υπάρχει καμία διαφορά στην συνολική επιβάρυνση του ασφαλισμένου, στα 753 φάρμακα υπάρχει αύξηση και στα 621 μείωση. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φάρμακο Celsentri F.C. TAB 150 MG κατά των λοιμώξεων, για το οποίο ο ασφαλισμένος στο παρελθόν πλήρωνε ως συμμετοχή 46,36 ευρώ πλέον πρέπει να καταβάλει 92,78 ευρώ δηλαδή 46,42 ευρώ περισσότερα, ποσό προφανώς ουδόλως ευκαταφρόνητο. 

Όπως επίσης και για το γυναικολογικό φάρμακο Pabal έπρεπε κανείς να πληρώσει 36,77 ευρώ ενώ πια το ποσό φθάνει στα 57,81 παραπάνω δηλαδή κατά 21,04 ευρώ.

Πηγή: Κική Κολοβέρου-Εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου