Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Economist: Τρελή επινόηση με τοξικές συνέπειες το «κούρεμα» στην Κύπρο

Το χειρότερο αποτέλεσμα θα ήταν να επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι την έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη 

«Τρελή επινόηση» με «τοξικές» πολιτικές συνέπειες, χαρακτηρίζει το περιοδικό Economist την απόφαση του Eurogroup να φορολογηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο. Σε άρθρο του, το περιοδικό σημειώνει ότι είχε προτείνει την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών - σε ξεχωριστή βάση ανάλογα με κάθε περίπτωση - απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται όταν αδύναμα οικονομικά κράτη διασώζουν αδύναμες τράπεζες.

Σημειώνει, επίσης, ότι είχε υποστηρίξει την ανάγκη να... προστατευθούν οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι υψηλής διαβάθμισης (senior bondholders), όχι λόγω κάποιας ιδιαίτερης αγάπης στους πλούσιους Ρώσους, αλλά εξ αιτίας του φόβου αναλήψεων καταθέσεων σε μεγαλύτερες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Η περίπτωση της Κύπρου είναι παράξενη, επειδή οι καταθέσεις αποτελούν σχεδόν το σύνολο του παθητικό των τραπεζών της. Ωστόσο, προσθέτει ο Economist, σε καμία από τις 147 τραπεζικές κρίσεις μετά το 1970 που έχει καταγράψει το ΔΝΤ, δεν έχουν επιβληθεί ζημιές σε όλους τους καταθέτες, ανεξαρτήτως του ύψους των καταθέσεων τους και των τραπεζών στις οποίες τις διατηρούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου