Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ο ΕΟΠΥΥ «ξεχνά» τις πληρωμές


Tης Πεννυς Μπουλουτζα

Μια απίστευτη ταλαιπωρία που συνοδεύεται από οικονομική αιμορραγία υφίστανται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που πέφτουν «θύματα» των ελλείψεων διοικητικών υπαλλήλων του οργανισμού. Χιλιάδες ασφαλισμένοι καλούνται να περιμένουν πολλούς μήνες έως ότου εγκριθούν οι αιτήσεις τους για επιστροφή ποσών που έδωσαν από την τσέπη τους για υγειονομικές παροχές και τα οποία δικαιούνται να λάβουν από τον ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτική είναι η καταγγελία συνταξιούχου ασφαλισμένου -τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «Κ»- ο οποίος λόγω της πάθησής του πρέπει να καταβάλλει ανά τρίμηνο για αναλώσιμα περίπου 700-800 ευρώ. Το ποσό αυτό το πληρώνει από την τσέπη του και έπειτα καταθέτει τα σχετικά τιμολόγια και τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για να λάβει πίσω τη δαπάνη. Αρχές Φεβρουαρίου ο ασφαλισμένος απευθύνθηκε στην υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στην Αγία Παρασκευή όπου κατέθεσε δικαιολογητικά αναμένοντας επιστροφή περίπου 720 ευρώ.

Το ποσό εγκρίθηκε, ωστόσο τα χρήματα θα του καταβληθούν πιθανόν σε έναν χρόνο καθώς -όπως τον πληροφόρησαν- υπάρχουν 37.000 εκκρεμείς υποθέσεις στο συγκεκριμένο παράρτημα! Οπως αναφέρει στην καταγγελία του, αυτό σημαίνει ότι όταν ο ΕΟΠΥΥ θα αρχίσει να τον πληρώνει, ο ίδιος θα έχει «μπει μέσα» καταβάλλοντας από την τσέπη του ποσό που αντιστοιχεί σε δύο και πλέον συντάξεις!

Αντίστοιχα παραδείγματα καθυστερήσεων διεκπεραίωσης διοικητικών διαδικασιών που αφορούν σε πληρωμές είναι αναρίθμητα. Αυτές άλλωστε οι χρονοβόρες διαδικασίες αποθάρρυναν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους από το να ζητήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματα που έδωσαν από την τσέπη τους για φάρμακα το διάστημα που οι φαρμακοποιοί είχαν αναστείλει την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών το 2012, οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν συνολικά 100 εκατ. ευρώ, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχε καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, αυτή τη στιγμή το διοικητικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ αριθμεί μόλις 1.000 άτομα που θα πρέπει να εξυπηρετήσουν περίπου 9.500.000 ασφαλισμένους, ενώ χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί γενικά στον οργανισμό σαν μία «ωρολογιακή βόμβα που θα σκάσει».

Πεντακόσιοι από το ΙΚΑ

Από πλευράς υπουργείου Υγείας και κυβέρνησης γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης του ΕΟΠΥΥ με διοικητικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος παροχών του ΙΚΑ και το προσωπικό του θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί στον ΕΟΠΥΥ, ωστόσο αυτό προς το παρόν δεν έχει γίνει. «Αντίθετα», επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργόπουλος, «το ΙΚΑ παρακρατεί ένα 5% των εισφορών για τον κλάδο υγείας προκειμένου να παρέχει υποστήριξη σε διοικητικές υπηρεσίες». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η υπογραφή από πλευράς υπουργού Εργασίας απόφασης (έχει ήδη λάβει υπογραφή από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά) για τη μετακίνηση του κλάδου παροχών του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ και του προσωπικού του (περίπου 500 άτομα). Μάλιστα, στο συγκεκριμένο θέμα παρενέβη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ζήτησε την άμεση υλοποίηση της απόφασης.

ΚΑΤΗΙΜΕRINI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου