Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Τρόικα: Εξοφλείστε τα παλιά χρέη στην υγεία

Τον κίνδυνο να μεγαλώσει ακόμη περισσότερα η τρύπα στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ φαίνεται να φοβάται η τρόικα, ζητώντας κατά τη χτεσινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους υγείας, προκειμένου να ξεκινήσουν στη συνέχεια και οι πληρωμές που υπολείπονται για το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έδειξε κόκκινη κάρτα για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων, σημειώνοντας πως όσο μένει ανοιχτό το θέμα της εξόφλησης, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορέσει να ανασάνει οικονομικά. Όπως διευκρίνισαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου που μετείχαν στη συνάντηση, το θέμα μονοπώλησε τη χτεσινή συζήτηση και ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος καθώς η διαδικασία τραβά σε μάκρος.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο πως η εκκαθάριση και η ενταλματοποίηση των πληρωμών θα τελείωνε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα η καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών παίρνει παράταση μέχρι το καλοκαίρι, αφού δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το πρώτο εξάμηνο. Μόνη εξαίρεση δείχνει η να αποτελεί η αποπληρωμή των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες έλαβαν τη δέσμευση ότι η εξόφλησή τους θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Η καυτή πατάτα της διεκπεραίωσης της διαδικασίας βρίσκεται πλέον στα χέρια του ΕΟΠΥΥ, με την καθυστέρηση να αποδίδεται τόσο στη γραφειοκρατία, όσο και στον όγκο των τιμολογίων που θα πρέπει να εκκαθαριστούν.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί για την πορεία των πληρωμών είναι η απόφαση για συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ αλλά και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και θα εποπτεύει στενά την εξέλιξη των πληρωμών. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης δυο σύμβουλοι των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΟΠΥΥ ζητήθηκε για ακόμη μια φορά η χρηματοδότηση του οργανισμού απευθείας από τις εισφορές των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα. Το θέμα δείχνει να προχωρά, ωστόσο η έλλειψη μηχανοργάνωσης των ταμείων μπλοκάρει και αυτή την μεταρρύθμιση.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου