Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Τη φροντίδα των κρατουμένων των Φυλακών Πάτρας αναλαμβάνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου

Πάτρα

Σύμφωνο συνεργασίας με την Παθολογική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών υπέγραψε το υπουργείο Δικαιοσύνης, για την υποστήριξη των κρατουμένων στις φυλακές Πατρών.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών προς τους 780 κρατούμενους που βρίσκονται στην Πάτρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την υποστήριξη της υγείας των κρατουμένων.

Ειδικότερα, με το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνου Σκανδάμη και του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής, καθηγητή παθολογίας Χαράλαμπου Γώγου, προβλέπεται, σε τακτική βάση και χωρίς αμοιβή, η προσφορά ιατρικών υπηρεσιών που θα περιλαμβάνουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η παθολογική κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών θα επισκέπτεται τις φυλακές Πατρών, μέσω των ιατρών-συνεργατών της, δύο φορές την εβδομάδα. Συντονιστής της όλης προσπάθειας θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας, Κωνσταντίνος Μάρκου.

Σημειώνεται ότι η ανθρωπιστική αυτή προσφορά του ιατρικού-επιστημονικού προσωπικού της Παθολογικής Κλινικής θα συνεπικουρείται και από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και από άλλους ευαισθητοποιημένους φορείς και ιατρούς.

Το σύμφωνο συνεργασίας θα ανανεώνεται κάθε έτος, ενώ θα συντάσσεται και έκθεση δραστηριοτήτων για την πρόοδο εφαρμογής του.

Παράλληλα αναμένεται να υπογραφεί απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί του ΕΣΥ θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλες τις φυλακές της χώρας.

Εξάλλου, σύμφωνο συνεργασίας με τα Νοσοκομεία ΓΝΑ «Σισμανόγλειο», Παράρτημα Σισμανογλείου, ΓΝΜ «Α.Φλέμιγκ» και Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχει ήδη υπογράψει το υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό την ψυχολογική στήριξη στα ανήλικα παιδιά των κρατουμένων.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα προσφοράς υπηρεσιών ψυχολογικής-ψυχιατρικής και ιατρικής υποστήριξης στα ανήλικα παιδιά των κρατουμένων μητέρων, στα καταστήματα κράτησης Κορυδαλλού και Ελαιώνα Θηβών, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας με τα επίμαχα νοσοκομεία, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό παιδιών.

Με αυτό το σύμφωνο συνεργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ του κ.Σκανδάμη και της διοικητού των διασυνδεόμενων νοσοκομείων, Όλγας Οικονόμου, προβλέπεται, σε τακτική βάση και χωρίς καμία αμοιβή, η προσφορά ψυχολογικών, ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών σε ανήλικα τέκνα κρατουμένων μητέρων που θα περιλαμβάνει ψυχολογική-ψυχιατρική αξιολόγηση των περιστατικών, υποστήριξη-θεραπεία, παρακολούθηση και άλλες αναγκαίες ιατρικές πράξεις.

Αυτό το σύμφωνο συνεργασίας έχει τεθεί σε εφαρμογή από τη 12η Ιουνίου του 2012 και επανεξετάζεται ανά έτος από εκπροσώπους του υπουργείου Δικαιοσύνης και των διασυνδεόμενων νοσοκομείων, από τους οποίους συντάσσεται σχετική έκθεση δραστηριοτήτων για την πρόοδο εφαρμογής του.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου