Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Βέτο από Τρόικα στο σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ψυχρολουσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το κυβερνητικό σχέδιο χαρακτηρίστηκε γενναιόδωρο από την τρόικα καθώς όπως υποστήριξαν θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών

news247 Μάρτιος 06 2013 18:58

Στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη το σχέδιο νόμου για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά και για την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η τρόικα και στη σημερινή συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι διατηρεί τις ενστάσεις της για τις επιπτώσεις των αλλαγών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ενστάσεις, τις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ελπίζει να κάμψει στη νέα πενταμερή συνάντηση, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τρόικας, της Τράπεζας της Ελλάδας, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Το σχέδιο χαρακτηρίζεται γενναιόδωρο από την τρόικα και θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. «Κάθε υπολογισμός κόστους έχει στοιχεία αυθαιρεσίας αυτή τη στιγμή και ουσιαστικά αυτό που αναζητούν όλες οι πλευρές είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη διευκόλυνση για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί θέμα στην ευστάθεια του συστήματος» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς μετά τη συνάντηση.

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε μετά τη συνάντηση ότι «δεν τέθηκε το θέμα αυτό σε αυτή τη συζήτηση».

Εκτός από το θέμα των δανείων εκτενώς συζητήθηκε και το θέμα δημιουργίας Επενδυτικού Ταμείου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο ίδιος ο υπουργός, μέχρι τώρα υπήρχαν ενστάσεις από τις πλευρές της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ενώ η Κομισιόν είχε άρει τις επιφυλάξεις εδώ και κάποιους μήνες. Προκειμένου να πεισθεί η πλευρά της τρόικας, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε μελέτη του διεθνούς οίκου Oliver Winmann, η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει λόγος σύστασης του Ταμείου και προστιθέμενη αξία, καθώς μπορεί να καλύψει ως ένα βαθμό το κενό της έλλειψης ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η δομή του συγκεκριμένη Ταμείου, ωστόσο ο σχεδιασμός προβλέπει την πλειοψηφία των μετόχων να έχει ο ιδιωτικός τομέας και το management να είναι υψηλού επιπέδου. Ο ίδιος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι αν ιδρυθεί το συγκεκριμένο Ταμείο, θα αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευστότητας για έργα υποδομών, ενέργειας, κ.λπ.

Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ΥΠΑ, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί πιθανότατα και αύριο. Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της περαιτέρω διευκόλυνσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε ο υπουργός, έγινε ενημέρωση σε σχέση με τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ο στόχος είναι έως τον Μάιο να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση την παρουσίαση των μέτρων, προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη στα συμπεράσματα του Doing Business Report.

Τέλος, η τρόικα ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στον προϋπολογισμό από την αποκέντρωση της εκτέλεσης του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει ζητήσει συνάντηση με την τρόικα και η ΕΚΠΟΙΖΩ, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση ακόμη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου