Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ναυάγιο με τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία

Οι ασθενείς τους «γυρίζουν την πλάτη» λόγω κόστους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Κόβουν» τις επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων  οι Ελληνες ασθενείς. Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν από την τσέπη τους μέχρι και 90 ευρώ για να εξεταστούν στο ΕΣΥ τις απογευματινές ώρες και επιλέγουν αναγκαστικά τα πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία, περιμένοντας μήνες ολόκληρους στις λίστες αναμονής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των ασθενών που επιλέγουν τα απογευματινά ιατρεία μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο. Την προηγούμενη χρονιά n απογευματινή λειτουργία προκάλεσε «μαύρη τρύπα» στα ταμεία αρκετών νοσοκομείων της χώρας, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για φέτος. Πολλοί Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν την αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις που έχουν επιβάλει τα ασφαλιστικά ταμεία και σχεδόν έξι στους δέκα ασθενείς αναβάλλουν os επισκέψεις τους στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς οι τιμές των απογευματινών ιατρείων του ΕΣΥ είναι απαγορευτικές για μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.

Μάλιστα, στο υπουργείο έχουν φτάσει προτάσεις διοικητών νοσοκομείων που τονίζουν ότι το κόστος των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία πρέπει να μειωθεί. Αν οι τιμές δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, οι πολίτες που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους δε θα μπορούν να καταβάλουν το κόστος των απογευματινών ιατρείων και θα στρέφονται αποκλειστικά στα πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Σημειώνεται πως οι ασθενείς που θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία και να εξεταστούν το απόγευμα από τους γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ενταχθεί στο σύστημα των απογευματινών ιατρείων, πληρώνουν από 45 ευρώ (επιμελητής B') μέχρι 80 ευρώ (διευθυντής). Ο επιμελητής A' παίρνει 60 ευρώ, ενώ οι τιμές των πανεπιστημιακών είναι πιο υψηλές. Οι ασθενείς που θα επισκεφτούν έναν καθηγητή θα δώσουν από την τσέπη τους 90 ευρώ. Ο αναπληρωτής καθηγητής παίρνει 75 ευρώ και ο επίκουρος καθηγητής 60 ευρώ.

To κόστος της επίσκεψης στα απογευματινά ιατρεία είναι δυσβάσταχτο και οι ασθενείς προτιμούν να περιμένουν υπομονετικά στα δωρεάν πρωινά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δείχνουν τη μειωμένη κίνηση των απογευματινών ιατρείων του ΕΣΥ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον «Αγιο Παύλο» το 2012 καταγράφηκαν μόλις 531 επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία, την ώρα που στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία προσήλθαν περισσότεροι από 35.000
ασθενείς (35.303).

Οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν από την τσέπη τους μέχρι και 90 ευρώ για να εξεταστούν στο ΕΣΥ τις απογευματινές ώρες...

Eniσns, τα απογευματινά ιατρεία στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο επισκέφτηκαν πέρσι 15.986 ασθενείς, ενώ το 2011 ο αριθμός των πολιτών που είχαν εξεταστεί στα απογευματινά ιατρεία είχε ανέλθει στους 17.546. Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι στα πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Θεαγενείου απευθύνθηκαν το 2012 περισσότεροι από 180.000 πολίτες (181.065).

Εξίσου χαμηλή είναι n κίνηση στα απογευματινά ιατρεία και άλλων νοσοκομείων τns Θεσσαλονίκης, τα οποία τις πρωινές ώρες εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Για παράδειγμα, τα απογευματινά ιατρεία του ΑΧΕΠΑ επισκέφτηκαν την προηγούμενη χρονιά μόλις 1.366 ασθενείς. Στα απογευματινά ιατρεία του «Παπανικολάου» προσήλθαν πέρσι 2.328 ασθενείς, ενώ στα απογευματινά ιατρεία του Ιπποκράτειου σημειώθηκαν 6.364 επισκέψεις.

Μάλιστα, οι διοικήσεις τριών νοσοκομείων αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στα απογευματινά ιατρεία και να τα καταργήσουν. Απογευματινά ιατρεία δεν υπάρχουν πλέον στον «Αγιο Δημήτριο», στο «Γ. Γεννηματάς» και στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων.

Στην Αθήνα

Στο μεταξύ, πεσμένη είναι n κίνηση και στα νοσοκομεία της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα 21 νοσοκομεία της 1ns Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής έχουν «χάσει» κατά την τελευταία διετία περίπου 18.500 ασθενείς, ενώ κάποια νοσοκομεία «μπαίνουν μέσα» με τα απογευματινά ιατρεία.

Για παράδειγμα, ο «Ευαγγελισμός» και το νοσοκομείο «Αγία Ολγα» εμφανίζουν οικονομική ζημία ύψους 527.000 ευρώ και 35.000 ευρώ αντίστοιχα για το πρώτο εξάμηνο του 2012, από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και σχεδόν τα μισό νοσοκομεία της 1ns ΥΠΕ εμφανίζουν μηδενικές εισπράξεις από εργαστηριακές εξετάσεις. 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου