Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Φάρμακα με το σταγονόμετρο

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Νέες θύελλες έρχονται για τους Ελληνες ασθενείς και κυρίως για τους βαριά πάσχοντες, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν τα προβλήματα στο χώρο των φαρμάκων. Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των σκευασμάτων δεν προκαλούν πλέον μόνο περιστασιακές ελλείψεις σε κρίσιμα θεραπευτικά σκευάσματα, αλλά μόνιμες.

Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες, στο πλαίσιο και των πιέσεων για αλλαγή στις τιμές των φαρμάκων τους, έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο Υγείας με επιστολές τους ότι θα αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά επειδή οι τιμές είναι χαμηλές και δεν είναι συμφέρουσα η διάθεσή τους. Ηδη μάλιστα η φαρμακευτική εταιρεία Actelion απέσυρε δύο «ορφανά» φάρμακα που αφορούν βαρύτατες ασθένειες, τα οποία δεν μπορούν και να αντικατασταθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς γίνεται αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών ασθενών για τα προβλήματα στην ανεύρεση ακριβών φαρμάκων.

Σε τριπλάσια τιμή

Με επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ζητά να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Στη επιστολή του ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Actelion από τις 25 Φεβρουαρίου αποχώρησε από την ελληνική αγορά, αποσύροντας τα «ορφανά» φάρμακα Tracleer και Zavesca.

Πρόκειται για άκρως σημαντικά φάρμακα για τη ζωή ασθενών με σοβαρές παθήσεις όπως είναι η πνευμονική υπέρταση και μεταβολικά νοσήματα αντίστοιχα. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα.

Η εταιρεία αποσύρει τα σκευάσματα, καθώς έχει ενστάσεις με την τελευταία τιμολόγηση και το νέο δελτίο τιμών που εξεδόθη με την υπογραφή του Μάριου Σαλμά.

Και το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι αν τα συγκεκριμένα φάρμακα εξαφανιστούν από την αγορά, θα αναγκαστεί ο Οργανισμός να τα εισάγει μέσω ΙΦΕΤ, διαδικασία αρκετά πιο δαπανηρή.

Και αυτό διότι οι εισαγωγές που γίνονται μέσω ΙΦΕΤ είναι συνήθως σε τριπλάσια τιμή.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν αποφασίσει να χορηγούν τα προϊόντα τους στο δημόσιο σύστημα μόνο εφόσον έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια, εξαιτίας των μεγάλων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς τον κλάδο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η αγορά διαθέτει ιδιαίτερα τα ακριβά σκευάσματα με το σταγονόμετρο και οι ασθενείς αγωνίζονται για την επιβίωσή τους αναζητώντας τις απαραίτητες θεραπείες τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Η εικόνα όμως για το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι ακόμη πιο γκρίζα για τους Ελληνες ασθενείς, καθώς ετοιμάζονται κι άλλες ανατροπές, με την υπογραφή της τρόικας αυτή τη φορά.

Κι άλλες ανατροπές

Οι δανειστές μάς πιέζουν να εφαρμοστεί για τα γενόσημα ένα νέο σύστημα τιμολόγησης. Απαιτούν να υιοθετηθεί η λεγόμενη «δυναμική τιμολόγηση», ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά. Τι σημαίνει στην πράξη; Οτι τα τρία γενόσημα που θα παράγονται πρώτα μετά τη λήξη της πατέντας του πρωτότυπου φαρμάκου θα λαμβάνουν την υψηλότερη τιμή. Για τα επόμενα τρία θα είναι μειωμένη κατά 10%, όπως και για τα επόμενα. Ωστόσο αυτά που θα παράγονται τελευταία θα είναι τα πιο φθηνά, και είναι αμφίβολο εάν θα βγαίνουν καν στην ελληνική αγορά.

Μια τέτοια ρύθμιση, όμως, θα έβλαπτε σοβαρά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία παράγει κυρίως γενόσημα φάρμακα. Γι' αυτό ήδη ο κλάδος, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ετοιμάζεται να αντιδράσει .

Αλλωστε η τρόικα ζητά τα 1.200 γενόσημα που αναμένεται να λάβουν τιμή μέχρι τον Απρίλιο να τιμολογηθούν με το νέο σύστημα.

Ομως η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει νόμος που έχει ψηφιστεί και προβλέπει ότι η δυναμική τιμολόγηση μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε νέα φάρμακα που βγαίνουν στην αγορά. Συνεπώς, τα παλαιά γενόσημα -έστω κι αν είναι της ίδιας κατηγορίας- θα διατηρήσουν τις υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με αυτά που θα παράγονται τώρα και έχουν τον κίνδυνο να λάβουν πολύ χαμηλή τιμολόγηση.

ΕΝΕΤ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου