Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

«Νυστέρι» σε γιατρούς

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ Η ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΟΓΝΩΝ ΣΤΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Της ΔΗΜ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Ακόμη και την αυτονόητη ευαισθησία απέναντι στα βρέφη εξαφάνισε το Μνημόνιο, καθώς το υπουργείο Υγείας αφήνει στο έλεος του Θεού ακόμη και τα νεογνά! Ενα βήμα πριν από το λουκέτο βρίσκεται η Εντατική Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», καθώς το τμήμα «στέγνωσε» από γιατρούς.

Αποτέλεσμα, να μη λειτουργούν τα περισσότερα κρεβάτια εντατικής σε ένα νοσοκομείο στο οποίο γίνονται περίπου 1.500 γεννήσεις το χρόνο, και η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί στολίδι του ΕΣΥ.

Σε μια εποχή όπου οι πολίτες υποχρεωτικά επανέρχονται στο δημόσιο σύστημα υγείας εξαιτίας των τραγικών οικονομικών δυσκολιών, οι περισσότερες κρίσιμες μονάδες παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με συνέπεια να υπολειτουργούν. Ούτε οι προσπάθειες των εργαζομένων φαίνεται ότι φθάνουν πια, καθώς οι δυσκολίες είναι πλέον ανυπέρβλητες.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Εντατική Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών στο «Αττικόν» εργάζονται μόλις 3 γιατροί συν τη διευθύντρια, που βρίσκεται λίγο πριν απ' τη σύνταξη. Το ιατρικό προσωπικό αναγκάζεται να κάνει αλλεπάλληλες συνεχόμενες εφημερίες, σε σημείο που να εξαντλείται καθημερινά τόσο βιολογικά όσο και πνευματικά.

Εκτός αυτού, η εγκατάλειψη αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από τις 22 κλίνες λειτουργούν μόνο οι έξι, καθώς λείπει τα απαραίτητο προσωπικό και κυρίως οι νεογνολόγοι.

Σύγχρονα μηχανήματα σκουριάζουν στους θαλάμους, και οι εργαζόμενοι ελπίζουν να τους σταλεί έστω επικουρικό προσωπικό. Και αυτό όμως καθυστερεί δραματικά. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το «Αττικόν» «δάνεισε» 2 μηχανήματα στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας προκειμένου να αξιοποιηθούν έστω εκεί και να μην καταστρέφονται εξαιτίας της αχρησίας.

Οι γιατροί του τμήματος, μην αντέχοντας άλλο, παίρνουν αναρρωτικές άδειες με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν τα δεκάδες νεογνά που χρειάζονται νοσηλεία σε εντατική.

Παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις των εργαζομένων στους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας, λύση δεν έχει δοθεί, καθώς ακόμη και η τοποθέτηση ενός επικουρικού γιατρού καθυστερεί.

ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου