Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Στο υπ. Υγείας η τρόικα – Επί τάπητος φάρμακα, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ΕΟΠΥΥ


Έως το τέλος Ιουνίου θα καταβληθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους πάροχους Υγείας, ενώ για το λόγο αυτό συγκροτείται ειδική επιτροπή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον ΕΟΠΥΥ και το υπ. Υγείας, προκειμένου να εποπτεύσουν όλη την διαδικασία. Η επισήμανση αυτή έγινε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, μετά το τέλος της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας, το απόγευμα της Πέμπτης. Στη συνάντηση συζητήθηκε και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ απευθείας από τις εισφορές των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου ο οργανισμός να διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε να πωλούνται πλέον άμεσα από σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, οι συνέπειες της κρίσης θέτουν σε δοκιμασία τις δομές του ΕΣΥ, «αλλά ανταποκρινόμαστε στη μεγάλη ζήτηση και είμαστε στο σωστό δρόμο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Σε ερώτηση για την απόσυρση φαρμάκων από την αγορά, ανέφερε ότι «δεν είναι καλή πρακτική, απ' όποια εταιρεία κι αν προέρχεται, να αποσύρει τα φάρμακά της από την ελληνική αγορά».

Εν τω μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου εξέφραζαν την άποψη ότι, αν συνεχιστεί πιστά η εφαρμογή του προγράμματος που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση, θα είναι χωρίς αντικείμενο η επόμενη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας, όπως παραδέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και ο ίδιος ο Ματίας Μορς.

«Η μεγαλύτερη έννοια μου δεν είναι τι λένε οι εταίροι μας, αλλά τι θέλω εγώ για τη χώρα μου», φέρεται να είπε ο Α. Λυκουρέντζος σε συνεργάτη του, μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ
Ρεπορτάζ:Σοφία Πατραμάνη
Επιμέλεια σύνταξης:Μπ. Σαβούρδου

ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου