Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Και αύριο συνάντηση για τα ληξιπρόθεσμα στα ταμεία

Και νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα της ρύθμισης χρεών προς τα ταμεία, καθώς φαίνεται πως το θέμα θα εξακολουθήσει να απασχολεί κυβέρνηση και τρόικα και μετά την απογευματινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πυρετώδεις ήταν και σήμερα οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στην οδο Σταδίου 29, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα παρά την εκφρασμένη αισιοδοξία υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εργασίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "Παραμένει το "αγκάθι" με τα ληξιπρόθεσμα"μετέδιδε τα εξής:

«Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία» δήλωνε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Είχαν βέβαια προηγηθεί οι αισιόδοξες δηλώσεις των εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας που ήθελαν τις δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. 

Σήμερα, πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας για το θέμα, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και ο πρωθυπουργός θα έχει ένα θέμα λιγότερο ανοικτό να αντιμετωπίσει.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αφορά κυρίως στην δραματική έλλειψη ρευστότητας τόσο των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι εξηγείται άλλωστε η επιμονή της ελληνικής πλευράς για 100, 200, 1.000 δόσεις όπως χαρακτηριστικά έλεγε αργά χθες, μετά τα μεσάνυχτα, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη σχεδόν 5ωρη σύσκεψη. Και προσέθετε πως «δεν υπάρχει πρόοδος στις δόσεις. Υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αυτοί θέλουν ένα μόνιμο σύστημα στα ευρωπαϊκά πρότυπα και εμείς θέλουμε 100-200-1000 δόσεις». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ταυτόσημο σύστημα σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με τις ίδιες δόσεις, κάτι το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να ισχύσει, καθώς κρίνεται αναγκαία και η εφαρμογή μιας νέας έκτακτης και σαφώς ευνοϊκότερης ρύθμισης, παράλληλα με την πάγια. Δεν αποκλείεται μάλιστα, εξαιτίας και της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης στο θέμα των ληξιπρόθεσμων, να παραταθεί η παραμονή της Τρόικας στην Αθήνα. Και αυτό, γιατί οι δανειστές ζητούν αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι θα υπαχθούν σε μια πιθανή έκτακτη ρύθμιση που θα έχει τη μορφή της ύστατης ευκαιρίας, και κυρίως πόσα χρήματα θα συγκεντρωθούν στα ταμεία. 

Κατά τα άλλα, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι «έχουν κλείσει» με τα προαπαιτούμενα.

Στην πράξη, η βασική δέσμευση για το συγκεκριμένο πρώτο τρίμηνο του 2013 αφορά στη θεσμοθέτηση του μηχανισμού για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα καθορίζεται από την κυβέρνηση, εκτός Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας (ποσοστά ανεργίας και απασχόλησης) καθώς και τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων και εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και άλλων φορέων. Σε αυτό το τελευταίο σκέλος, σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί η συνδρομή της ΟΚΕ ή και του ΚΕΠΕ. 

Σύμφωνα βέβαια με το Μνημόνιο 3, ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι μοναδικός. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή κλιμακώσεις και διαβαθμίσεις με βάση τις παγωμένες σήμερα πολυετίες. Επίσης, προβλέπεται ότι, ο μηχανισμός που θα καθοριστεί εντός του μήνα, θα αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητά του το πρώτο τρίμηνο του 2014. Έως τότε, μπορεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και όλο το υπουργικό συμβούλιο να δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού, από τα 586 ευρώ μεικτά, όμως μετά την αξιολόγηση, με κριτήρια «την απλότητα και αποτελεσματικότητα της εφαρμογής, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», ίσως οι δεσμεύσεις να μην έχουν καμία αξία..." 

Ρ. Σαλ.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου