Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Στο χειρουργείο η υγεία

Του Μάριου Αδάμου

Σε άμεση εφαρμογή θα τεθούν τα σκληρά τροϊκανά μέτρα - Τι μας επιβάλλει η Τρόικα, η θέση του Υπ. Υγείας και πώς «κλειδώνουν» τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ μας δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι δίκαιοι μ’ εμάς, αφού και σε άλλες χώρες δέσμευσαν και περιέκοψαν δαπάνες στην υγεία

Αν και επίσημα το μνημόνιο δεν έχει κλείσει, εντούτοις αναμένεται πως η… χειρουργική επέμβαση που επιδιώκει η Τρόικα να κάνει στον τομέα της υγείας, θα είναι πολύ βαθιά… Ομολογουμένως, κάποια από αυτά τα μέτρα ήδη θα έπρεπε να είχαν να εφαρμοστεί από καιρό, όμως η κατεπείγουσα λήψη και επιβολή τους, αναμένεται πως θα δημιουργήσει αρκετές αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο νέος Υπουργός Υγείας, Πέτρος Πετρίδης, από αναλήψεως των καθηκόντων του επιδιώκει να βρει τρόπους για αποφυγή κάποιων επώδυνων μέτρων που σκοπεύει να επιβάλει η Τρόικα και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς.

Τα μέτρα της Τρόικας

Όπως ήδη έγινε γνωστό, η Τρόικα για τον τομέα της υγείας εισηγείται συνολικά δεκατρία μέτρα-τομές:

1. Επικαιροποίηση του κόστους για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
2. Αναπροσαρμογή των δικαιούχων δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
3. Επιβολή πρωτοκόλλων θεραπειών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.
4. Επιβολή πρωτοκόλλων στη χορήγηση φαρμάκων.
5. Επιβολή πρωτοκόλλων και καταγραφής χημικών αναλύσεων.
6. Ζητείται η επικαιροποίηση των τιμών κόστους των προσφερόμενων υπηρεσιών στα κρατικά νοσηλευτήρια μέχρι τον Οκτώβρη του 2013.
7. Ζητείται η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
8. Αναπροσαρμογή του ωραρίου εργασίας του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.
9. Μείωση επιδομάτων και υπερωριών προσωπικού.
10. Επιβολή τελών νοσηλείας και ιατρικών υπηρεσιών.
11. Εποπτικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια.
12. Καταγραφή και εξέταση των δέκα πιο ακριβών φαρμάκων που δίνονται στους ασθενείς προκειμένου να ελέγχεται ο τρόπος που διατίθενται.
13. Καταγραφή των περιστατικών και έλεγχος στους ασθενείς που αποστέλλονται στο εξωτερικό ή σε ιδιώτες για εξετάσεις, κτλ.

Είναι σκληρά τα μέτρα

Πάντως, τόσο η τέως Υπουργός Υγείας, Ανδρούλλα Αγρότου όσο και ο νυν υπουργός Πέτρος Πετρίδης θεωρούν τα μέτρα πολύ σκληρά. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ο κ. Πετρίδης υπέδειξε σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της βδομάδας, «οι εταίροι μας δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι δίκαιοι μ΄ εμάς, αφού σε άλλες χώρες δέσμευσαν και περιέκοψαν δαπάνες στην υγεία, αλλά από εμάς ζητούν βαθιές τομές σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο σημαίνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές, οι οποίες διαφοροποιούν τη λειτουργία του τομέα της υγείας όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Υπέδειξε, ωστόσο, πως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, γι΄ αυτό ήδη γίνεται συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για να μπορούμε να εφαρμόσουμε τα συγκεκριμένα μέτρα.

Εκτός κάλυψης χιλιάδες συνταξιούχοι

Ο κ. Πετρίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του, αναφερόμενος στα εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να εισαχθούν στα κρατικά νοσηλευτήρια, επισήμανε πως, δυστυχώς, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών θα μείνουν έξω από το σχέδιο δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αυτό οφείλεται στις τροποποιήσεις που θα γίνουν σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, 145 χιλιάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων και 64-68 χιλιάδες συνταξιούχοι, με βάση τη φόρμουλα που έχει εξευρεθεί, μένουν εκτός σχεδίου. Αυτό, παραδέχτηκε ο κ. Πετρίδης, τον προβληματίζει αφάνταστα και υπέδειξε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετωπίζουν το όλο θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία.

«Είναι δεδομένο, πλέον, πως αυτός ο αριθμός των πολιτών θα συνεισφέρει για το θέμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όμως η Κυβέρνηση θα παλέψει ώστε τα ποσά της συνεισφοράς να είναι λογικά», συμπλήρωσε, ενώ ερωτηθείς για το ύψος αυτού του ποσού, ο Υπουργός Υγείας είπε πως αυτό θα κυμαίνεται από 30-60 ευρώ τον μήνα.

Οι ευθύνες για το ΓΕΣΥ

ΣΕ ό,τι αφορά το Γενικό Σχέδιο Υγείας, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε ότι οι ευθύνες για τη μη εφαρμογή του «ανήκουν σε όλους μας, ενώ σήμερα καλούμαστε σε μια δύσκολη εποχή να το εφαρμόσουμε. Οι τεχνοκράτες, όμως, του υπουργείου εργάζονται εντατικά για να ετοιμάσουν τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται», συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας. Ο κ. Πετρίδης τόνισε, ταυτόχρονα, την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο σύντομη κατάληξη στο θέμα αυτό, αφού, όπως σημείωσε, το ΓΕΣΥ πρέπει πλέον να είναι έτοιμο το 2015 κατόπιν απαίτησης και της Τρόικας. «Τώρα στενεύουν τα περιθώρια. Οι λύσεις στα προβλήματα του τομέα της υγείας βρίσκονται στην εφαρμογή ενός γενικευμένου σχεδίου υγείας, στο οποίο εκείνοι που έχουν να πληρώνουν και σ΄ εκείνους που δεν έχουν το κράτος να τους παρέχει το δικαίωμα ζωής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καυτό ζήτημα οι λίστες

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Υγείας βρίσκεται και ενώπιον ενός χρονίζοντος καυτού θέματος που εμμέσως βρίσκεται εντός ατζέντας με την Τρόικα, αυτού των λιστών αναμονής. Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, το Υπουργείο Υγείας προβληματίζεται αρκετά με το θέμα αυτό, υποδεικνύοντας με έμφαση πως θεωρεί απαράδεκτο να αναμένει κάποιος για 24 ή 36 μήνες για μια χειρουργική επέμβαση. Ο Υπουργός Υγείας, προς επίλυσή του, δεσμεύτηκε πως το συντομότερο θα συζητήσει το θέμα με όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή και έτσι αυτό το θέμα να πάψει να υφίσταται.

Η συμμετοχή των δημόσιων υπαλλήλων

ΦΛΕΓΟΝ θέμα αποτελεί και η συμπερίληψη ή όχι των δημόσιων υπαλλήλων στα άτομα που θα απολέσουν τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού η Συντεχνία τους προειδοποίησε με απεργίες εάν γίνει κάτι τέτοιο. Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε το Σίγμα, σε σχέση με τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εάν εξοικονομηθούν 12 εκατομμύρια ευρώ, τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να παραμείνουν στην ομάδα των δικαιούχων δωρεάν περίθαλψης. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προκύπτει από μελέτες του Υπουργείου Υγείας, το οποίο επεξεργάζεται τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σενάρια:

Το πρώτο, είναι η εξαίρεση των δημόσιων υπαλλήλων από τα εισοδηματικά κριτήρια, κάτι όμως που δεν φαίνεται εφικτό, αφού το ποσό θα πρέπει να εξοικονομηθεί από άλλα κονδύλια.

Το δεύτερο αφορά στη μηνιαία καταβολή ενός ποσού, από 30 έως 60 ευρώ, από όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, για τη δημιουργία ενός ταμείου υγείας. Το τι, όμως, θα γίνει τελικά, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και από τον… ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Τρόικα.

Διφορούμενες αντιδράσεις

Με την αρχική γνωστοποίηση των μέτρων της Τρόικας για την Υγεία, τον Οκτώβριο του 2012, υπήρξαν διφορούμενες αντιδράσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη. Από τη μια το Υπουργείο Υγείας το οποίο, διά της υπουργού Ανδρούλλας Αγρότου, τόνιζε πως το μέτρο της Τρόικας καταργεί, ουσιαστικά, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μεγάλη μερίδα πληθυσμού καθώς, όπως είπε, ανατρέπει το ανθρώπινο πρόσωπο του υπουργείου. «Οι προτάσεις της Τρόικας χρειάζονται περαιτέρω μελέτη, καθώς το υπουργείο καλείται να αλλάξει το ανθρωπιστικό πρόσωπο, αφού το περιορίζει σε αυστηρούς όρους. Μέχρι σήμερα το υπουργείο προσπαθούσε να προσφέρει υπηρεσίες σε χαμηλά αμειβόμενους πολίτες», δήλωσε τότε στην εφημερίδα μας η κ. Αγρότου.

Τα σωστά σημεία για τον ΠΙΣ

ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ με το υπουργείο, την ικανοποίησή τους για τις προτάσεις που τέθηκαν από τους τεχνοκράτες της Τρόικας στους τεχνοκράτες του Υπ. Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας εξέφρασαν Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ). Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αντρέας Δημητρίου επισήμανε την ευαρέσκειά του ιδιαίτερα για τα τέσσερα σημεία που αφορούν:

α) κατάργηση των υψηλόμισθων δικαιούχων από τα κρατικά νοσηλευτήρια,

β) πραγματική κοστολόγηση υπηρεσιών υγείας,

γ) είσπραξη τελών νοσηλείας και υπηρεσιών,

δ) αυτονόμηση κρατικών νοσηλευτηρίων.

«Είναι τέσσερα σημεία που ο ΠΙΣ υπέβαλε με υπομνήματα επί δεκαετιών στους υπουργούς που ανέλαβαν το πηδάλιο του Υπουργείου Υγείας, γιατί θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα βοηθούσαν στην άμβλυνση των προβλημάτων και στην καλύτερη διαχείριση των υπηρεσιών υγείας, απέναντι στους ασθενείς», τόνισε.

Σημαντικά τα οφέλη του ΓΕΣΥ

Από πλευράς ΚΕΦΕΑ, η πρόεδρός της Ζακλίν Αναστασιάδη, σε δηλώσεις της στη «Σ», επικρότησε τις δεκατρείς προτάσεις της Τρόικας. «Αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις 13 προτάσεις της Τρόικας που αφορούν την Υγεία, η ΚΕΦΕΑ πιστεύει ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας της υγείας στην Κύπρο και αναμένεται ότι θα έχει σημαντικά οφέλη για το κράτος, αλλά κυρίως για τους Κύπριους ασθενείς», ανέφερε. http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου