Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

'Αφήστε τους αρρώστους χωρίς εξέταση"

Οδηγία ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς για λιγότερα ραντεβού και φάρμακα

Γέμισαν με... ραβασάκια τα γραφεία των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς n διοίκηση του Οργανισμού τους ζητεί να μειώσουν άμεσα τόσο των αριθμό των φαρμάκων που συνταγογραφούν όσο και τον συνολικό αριθμό των ασθενών που εξετάζουν.

ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗ

Υπό τον σκληρό έλεγχο της Τρόικας βρίσκονται πλέον οι συμβεβλημένοι γιατροί του μεγαλύτερου ταμείου υγείας, καθώς διαπιστώνεται πως οι σχετικές δαπάνες ξεφεύγουν.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος έδωσε εντολή να αποσταλούν ενημερωτικά σημειώματα σε όλους, είτε είναι πιστοποιημένοι είτε συμβεβλημένοι ή εργαζόμενοι στα στεγασμένα ιατρεία του Οργανισμού, και να ενημερωθούν για υπερβάσεις που αφορούν στον μέσο όρο εξεταζόμενων περιστατικών της ειδικότητας τους καθώς και τον μέσο όρο φαρμάκων on patent-off patent και γενόσημων.

Αντιδρώντας ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά κάνει λόγο για μείζον πρόβλημα που έχουν προκαλέσει τα λάθος στατιστικά στοιχεία τα οποία αφορούν τη συνταγογράφηση και ανταπαντούν στον πρόεδρο του Οργανισμού πως «οι ιατροί έχουν υποχρέωση να εξετάζουν τους ασθενείς που προσέρχονται στα ιατρεία τους ή τα ραντεβού που τους κλείνει n γραμματεία στις στεγασμένες μονάδες, συν κάποια λίγα επείγοντα.

Ο ιατρός καλείται να θεραπεύσει ασθένειες, να προστατεύσει από συνέργειες φαρμάκων, να αντιμετωπίσει συμπτώματα ή να κάνει πρόληψη για καταστάσεις που θα επηρέαζαν την κυρία νόσο.

Ο ιατρός ως μοναδικός υπεύθυνος θα πρέπει να χορηγήσει εκείνο το φαρμακευτικό σκεύασμα με συγκεκριμένη δοσολογία προς όφελος του ασθενούς και, τέλος, ο ιατρός ούτε τιμές φαρμάκων γνωρίζει ούτε κόστος θεραπείας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του, διότι αυτό πιθανόν θα βλάψει το επιστημονικό του έργο και το συμφέρον του ασθενούς».

Αναποτελεσματικό

Όπως σημειώνεται, n πρόεδρος του ΙΕΠ (Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά) Βαρβάρα Ανεμοδουρά τάσσεται σαφέστατα υπέρ της καταπολέμησης της πολυφαρμακίας με σειρά μέτρων που έχει προτείνει, χωρίς όμως να γίνεται τίποτα. Σαφέστατα είναι υπέρ της παραδειγματικής τιμωρίας τυχόν επίορκων συναδέλφων που αποδεδειγμένα δεν επιτελούν σωστά το καθήκον τους, όμως θα σταθεί δίπλα στους ιατρούς στους οποίους αποστέλλονται στατιστικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με λογιστικά και όχι θεραπευτικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει, «δεν μπορούμε να λέμε για έναν ιατρό που έχουν κλειστεί από τις υπηρεσίες 25 ραντεβού ότι ο μέσος όρος της ειδικότητας του είναι 17 ραντεβού!

Δεν μπορεί ένας ιατρός που του κλείσατε 25 ραντεβού, συν τα έκτακτα που του επέβαλε ο διευθυντής του για τις ανάγκες της υπηρεσίας, να του λένε ότι ο μέσος όρος είναι 14 ραντεβού! Δεν μπορεί σε έναν ιατρό που χορηγεί φάρμακα λόγω της ειδικότητάς του για την αντιμετώπιση νοσημάτων να λένε ότι υπερβαίνει τον μέσο όρο της αξίας των φαρμάκων της ειδικότητάς του!».

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου