Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Οι ξεχασμένοι «επίορκοι» του Παν. Νοσοκομείου

Απίστευτο αλλά αληθινό. Στα συρτάρια του κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται ξεχασμένες εδώ και πάνω από 2 χρόνια οι υποθέσεις παραπομπής για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα 24 επίορκων χειρουργών του ΕΣΥ και μελών ΔΕΠ (πανεπιστημιακοί γιατροί) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. 

Πρόκειται για απαράδεκτη πειθαρχική εκκρεμοδικία που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, καθώς οι 24 χειρουργοί παραπέμφθηκαν έπειτα από πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας για σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα, όπως παράβαση καθήκοντος, χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων των ιδίων ή τρίτων προσώπων, παραβίαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, αναξιοπρεπή και ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός και εκτός υπηρεσίας, κ.ά.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», οι συγκεκριμένοι χειρουργοί θα έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο Μανιτάκη να έχουν τεθεί ήδη σε αυτοδίκαιη αργία, αλλά οι 16 από αυτούς παραμένουν στα πόστα τους, ενώ οι 8 υπόλοιποι παραιτήθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν. Η πολύχρονη καθυστέρηση εξέτασης των παραπομπών από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας ανάγκασε τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ηλία Σκυλλάκο να στείλει επιστολή στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας και Υγείας αλλά και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ζητώντας την επίσπευση της εξέτασης των πειθαρχικών υποθέσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και δύο χρόνια. 

Από τους 26 συνολικά χειρουργούς (γιατροί του ΕΣΥ και καθηγητές ιατρικής σχολής) οι 14 διατηρούν σήμερα διευθυντικές θέσεις στη Γενική Χειρουργική, Αγγειοχειρουργική και την Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ οι 2 μετατέθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Όλοι τους διώκονται πειθαρχικά -προκαταρκτική εξέταση διεξάγει παράλληλα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας- για αυθαίρετη εμπλοκή τους σε προμήθειες υλικών στον νοσοκομείο μέσω εταιρειών, που είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί με εκατομμύρια ευρώ το νοσοκομείο της Λάρισας.
ZOUGLA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου