Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Απίστευτη η ταλαιπωρία των ασθενών που χρειάζονται φάρμακα

Απίστευτη η ταλαιπωρία των ασθενών που χρειάζονται φάρμακαΕίναι ντροπή και όμως συμβαίνει και έχει αντίκτυπο στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Χιλιάδες άτομα, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, υπερτασικοί και άλλοι, αντιμετωπίζουν παράλληλα και δυσκολίες,  όσον αφορά στην πρόσβασή τους στα φάρμακα που τους συνταγογραφούν οι γιατροί τους. Ο ΕΟΠYΥ δεν μπορεί να καλύψει το οικονομικό κόστος αυτών των φαρμάκων και έτσι παρατηρείται έλλειψη, όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στα ιδιωτικά φαρμακεία. 

Αποτέλεσμα αυτής της ανάλγητης κρατικής συμπεριφοράς, που δε διασφαλίζει το μέγιστο αυτό κοινωνικό αγαθό, είναι η ταλαιπωρία ασθενών, που αναγκάζονται να ψάχνουν σε φαρμακεία, όχι μόνο της πόλης τους, αλλά και άλλων πόλεων, μέχρι να εντοπίσουν τα φάρμακά τους, ακόμα και σε χώρες του εξωτερικού. Δυστυχώς δεν υπάρχει υπηρεσία στον ΕΟΠYΥ, που να βοηθά τους ασθενείς παρέχοντας πληροφορίες για το που μπορούν να βρουν τα φάρμακα που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το δικό τους γολγοθά αναζητώντας τα από φαρμακείο σε φαρμακείο, ακόμη και μέσω διαδικτύου.
Η έρευνα που έκανε το ΣΔΟΕ σε κάποια φαρμακεία της συμπρωτεύουσας και η διαπίστωση ότι τουλάχιστον 6 από αυτά συμμετείχαν σε παράνομες πωλήσεις και διακινήσεις φαρμάκων στο εξωτερικό, ερμηνεύει ίσως και το λόγο εξαφάνισης κάποιων φαρμάκων από την αγορά. Κάποιοι μεσάζοντες εξάγουν φαρμάκα, που στην Ελλάδα είναι φθηνότερα και πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στο εξωτερικό από ό,τι εδώ. Και κάποιοι ασθενείς, που τα χρειάζονται, αναγκάζονται να τα πληρώνουν έως και τρεις φορές ακριβότερα, για να τα παραλάβουν από άλλες χώρες. Σε εκατομμύρια υπολογίζονται τα αφορολόγητα κέρδη και έως επικίνδυνη η καθυστέρηση για κάποιους ασθενείς, μέχρι να βρεθεί το φάρμακο της αγωγής που ακολουθούν.

Η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας, Μαρίνα Ψωμιάδου, η οποία δήλωσε πως ο Σύλλογος είναι στη διάθεση όχι μόνο των μελών του, αλλά και κάθε ασθενή εκτός Συλλόγου, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Το τηλέφωνο του Συλλόγου είναι στη διάθεση όλων για κάθε πληροφορία και είναι το 2331067411.

Μ.Δ.- HMEΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου