Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΚΑΙ πραξικόπημα: Θέλουν να περάσουν την απόφαση δήμευσης χωρίς έγκριση της Βουλής!

Η Κύπρος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο για επίλυση των προβλημάτων των κυπριακών τραπεζών και για χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.

Η πρόταση που σίγουρα θα εγκριθεί από το Eurogroup αλλά θα πρέπει να αναμένει την απόφαση της Βουλής της Κύπρου για να ισχύσει αύριο, "κερδίζει" μηδενικές κατασχέσεις καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ και την μεγάλη πελιοψηφία των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά "τσακίζει" την Κύπρο ως χρηματο-οικονομικό κέντρο, αφού "θερίζει" τις μεγάλες καταθέσεις στην Κύπρου όπου βρίσκονται τα κεφάλαια, ρωσικών, βρετανικών, ουκρανικών κλπ εταιρειών καθώς και ιδιωτών.

To πιο φοβερό όλων είναι ότι γίνεται προσπάθεια η ρύθμιση να μην περάσει από την Βουλή ως νομοσχέδιο, αλλά να εγκριθεί ως διοικητική ππράξη κι έτσι να εγκριθεί χωρί ψηφοφορία, Σε μια ψηφοφορία που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα εγκρινόταν.

Περιλαμβάνει τη σύσταση μιας «καλής τράπεζας» και μιας «κακής τράπεζας», κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται συγχώνευση Λαϊκής και Κύπρου, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ τον οποίο επικαλείται το Reuters. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για δήμευση 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου ακόμα και στα Ταμεία Προνοίας.

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει "κούρεμα" των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και εκεί είναι η μεγάλη διαφορά και το κέρδος σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση, αν βέβαια και αυτή εγκριθεί από την εθνική αντιπροσωπεία της Κύπρου, καθώς διασώζονται οι μικροκαταθέτες.

Οι καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι 100.000 ανά δικαιούχο διασώζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς "κούρεμα".

Επίσης με εξαίρεση τη Λαϊκή και την Κύπρου δεν θα υπάρξει "κούρεμα" σε καμία άλλη κυπριακή τράπεζα, δηλαδή διασώζεται η Ελληνική Τράπεζα που έχει ως βασικό μέτοχο την Εκκλησια της Κύπρου.

Τέλος, η ρευστότητα των 9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Λαϊκή από την ΕΚΤ μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου και προστίθενται στο 1 δισ. ευρώ που η εν λόγω τράπεζα είχε λάβει από την ΕΚΤ.

Πρακτικά η Κύπρος χρεοκοπεί αν γίνει δεκτή η συμφωνία, όπως επίσης χρεοκοπεί τεχνικά το τραπεζικό της κέντρο αν αύριο αποσύρει η ΕΚΤ την στήριξη.

Στην πρώτη περίπτωση χάνει κεφάλαια και μπορεί να οργανώσει την έξοδό της από την ευρωζώνη, κάτι που είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα συμβεί αφού οι πολίτες θέλουν άμεσα την απομάκρυνση από τη νομισματική ένωση που κατέστρεψε άνευ λόγου και αιτίας το νησί.

Στην δεύτερη περίπτωση, κρατά κεφάλαια και θα πρέπει να διαχειριστεί μια περίεργη κατάσταση μέχρι να κυκλοφορήσει δικό της νόμισμα.

Μονά-ζυγά, χαμένος ο Ελληνισμός και τώρα ξεκινά η μεγάλη περιπέτεια...

O μοιραίος Νίκος Αναστασιάδης αφού συνομίλησε με τους πολιτικούς αρχηγούς, που συνεδρίαζαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, κατέληξε σε κατ' αρχήν συμφωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά την διάρκεια δείπνου.

Νωρίτερα, είχαν φουντώσει τα σενάρια που έκαναν λόγο για νέα αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup. Υπήρχε το ενδεχόμενο το Εurogroup να γινόταν τη Δευτέρα το πρωί και κατά τη διάρκεια της νύχτας να γίνονταν μόνο παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την τρόικα, σε τεχνικό επίπεδο. 

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσε στις 02:00 τα ξημερώματα στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία τις πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες.

Πηγές στην Λευκωσία που δεν θέλησαν να κατονομαστούν ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι από 29% ως 32% και ότι αυτό έμενε να καταληχθεί στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου.

Ενας εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει "bail-in" των μη ασφαλισμένων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας—δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.                                       Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://medispin.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου