Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αμοιβαία συμφωνία αρχών υπεγράφη μεταξύ ΠΦΣ και ΕΦΕΧ

Στην υπογραφή Συμφωνίας Αρχών για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προχώρησαν σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (Ε.Φ.Ε.Χ.).
Αναγνωρίζοντας τη διαρκώς αυξανόμενη συνεισφορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), οι δύο πλευρές αποφάσισαν να…
… συνεργαστούν από κοινού με τις Αρχές και τους θεσμικούς παράγοντες, με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη της αυτο-θεραπείας στην Ελλάδα και την εξέλιξη των φαρμακείων σε σύγχρονα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς όφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν μεταξύ άλλων:
• Το φαρμακείο, τόσο εκ του ρόλου του, όσο και εκ της ευρύτατης γεωγραφικής διασποράς, ως το αποκλειστικό σημείο παραλαβής και διάθεσης προς το κοινό των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.
• Τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους που εκπροσωπεί ο ΠΦΣ ως στρατηγικούς εταίρους για την επίτευξη των απόλυτα αναγκαίων στόχων για την ασφαλή αυτο-θεραπεία.
• Τη διεύρυνση της γνώσης των πολιτών για τα προϊόντα αυτο-φροντίδας, μέσω πληροφόρησης από τους φαρμακοποιούς και από τους παρασκευαστές / αντιπροσώπους ως κοινό στόχο.
• Τον σοβαρό ρόλο των φαρμακοποιών στη φαρμακοεπαγρύπνηση και την ασφαλή χρήση των φαρμάκων, ειδικότερα όσον αφορά νέες ενδείξεις και νέα προϊόντα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.
• Την ανάγκη εναρμόνισης της τιμολογιακής πολιτικής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. με το καθεστώς τιμών που επικρατεί στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
• Την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του φαρμακοποιού μέσω της δια βίου εκπαίδευσής του με στόχο την επιστημονική και επιχειρηματική του ανέλιξη.

Στο πλαίσιο της υπογραφής του συμφώνου, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ., Θεόδωρος Αμπατζόγλου, δήλωσε ότι «τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. πρέπει να λαμβάνονται από πληροφορημένους πολίτες με τη συμβολή και συμβουλή του ιατρού και του φαρμακοποιού. Έτσι αποφεύγεται η υπερκατανάλωση και επομένως η επέκταση τις επικινδυνότητας που απορρέει από αυτή. Είναι μύθος τα περί οικονομικής ωφελιμότητας του καταναλωτή από την απελευθέρωση των καναλιών διανομής εκτός φαρμακείων. Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα από χώρες όπου η απελευθέρωση οδήγησε σε τριπλασιασμό των τιμών.»

Ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ., Βασίλης Σερέτης, επεσήμανε ότι «ο ρόλος των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αναβαθμίζεται διαρκώς στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθιστώντας αναγκαία την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου που τα διέπει, αφού τα οφέλη για την οικονομία της υγείας με ενέργειες όπως η απελευθέρωση της διατίμησής τους θα είναι σημαντικά τόσο για τους ασθενείς όσο και για την ανακούφιση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα στην κρίση.»

http://medispin.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου