Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Για μια ακόμη φορά ασυνεπής ο ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς -σε κατασχέσεις προχωρούν προμηθευτές

Κινδυνεύουν με λουκέτο τα φαρμακεία, λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Σε ανοιχτή σύγκρουση με το κράτος προτίθενται να προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί του λεκανοπεδίου, έχοντας εξαντλήσει τα όρια τα αντοχής τους. Τελευταία αφορμή που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, υπήρξε μια σειρά από ακόμη και βίαιες κατασχέσεις που αφορούν έως και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των φαρμακοποιών από προμηθευτές και φαρμακευτικές εταιρίες, λόγω των οφειλών τους προς αυτές, εξαιτίας της δραματικής καθυστέρησης των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ.

«Οι κατασχέσεις αφορούν πάνω από 300 φαρμακεία στην Αττική» δήλωσε στο www.iatrikostypos.com, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) Κωνσταντίνος Λουράντος. «Θα αναφέρω χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός φαρμακοποιού τομεάρχη που είχα καλέσει την περασμένη Τετάρτη ως μάρτυρα σε ένα πειθαρχικό συμβούλιο και ο οποίος μου τηλεφώνησε την τελευταία στιγμή πως δεν μπορεί να έρθει γιατί του κάνουν κατάσχεση στο φαρμακείο καθώς δεν μπορούσε να πληρώσει στον ΕΟΠΥΥ».

Σήμερα παρόλο που ήταν η καθορισμένη από τον ΕΟΠΥΥ ημερομηνία πληρωμής του υπόλοιπου ποσού που οφείλει για τον Νοέμβριο στους φαρμακοποιούς, τελικά δεν πληρώνονται καθώς ο οργανισμός δήλωσε εκ νέου αδυναμία πληρωμής.

«Ο Φ.Σ.Α., γίνεται καθημερινά αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών των μελών του, των οποίων ο πανικός έχει φτάσει σε σημείο απελπισίας, λόγω των τεράστιων οικονομικών δυσκολιών που προκύπτουν, χωρίς καμία υπαιτιότητα δική τους και χωρίς να μπορούν πλέον να υποστηρίξουν την επιβίωσή τους, αφού η αφερεγγυότητα του κράτους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο» αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του συλλόγου.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ασυνεπής στις πληρωμές του και το βάρος αυτής της καθυστέρησης πέφτει κατά μεγάλο ποσοστό στους ώμους των φαρμακοποιών.

Σήμερα όμως παρουσιάζεται και το φαινόμενο προμηθευτές και εταιρείες να επιδεικνύουν πρωτοφανή αδιαλλαξία. Δε δέχονται κανενός είδους ρύθμιση για τις οφειλές των συνεργατών τους, που είναι τα φαρμακεία, και προχωρούν σε βίαιες, ακόμα και προσωπικών περιουσιακών στοιχείων, κατασχέσεις.

Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι αν ωθήσουν σε κλείσιμο τα φαρμακεία θα εκλείψουν και οι πελάτες τους και εν τέλει και οι ίδιοι.

Θα πρέπει να αντιληφθούν και οι φαρμακαποθήκες και οι εταιρείες, που τόσα χρόνια κέρδισαν και μεγαλούργησαν σε αυτόν τον πολύπαθο τόπο που λέγεται Ελλάδα, ότι είναι επιβεβλημένο να επιδείξουν αυτή την εποχή, την πρέπουσα κατανόηση και ψυχραιμία».

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Ο Φ.Σ.Α. ενημερώνει ότι από τη δική του πλευρά, θα πράξει τα δέοντα για να διαφυλάξει την αξιοπρεπή επιβίωση των μελών του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει έρθει σε οριστική ρήξη με συγκεκριμένες φαρμακαποθήκες, εταιρείες και κυβερνήσεις, οι οποίες θεωρούν ότι το φάρμακο δεν είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό, αλλά ένα απλό εμπόρευμα προς εκμετάλλευση».

Ο κ. Λουράντος αναφερόμενος στην αδιαλλαξία των εταιριών επισήμανε πως «δεν παίζουμε, δεν κάνουμε πειράματα με την υγεία». Τέλος, χαρακτήρισε «πρόχειρους», «ελεεινούς» και «καταστροφικούς» τους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας και ανακοίνωσε σειρά αντιδράσεων των φαρμακοποιών, αρχής γενομένης από ανοιχτή επιστολή που ο ίδιος θα αποστείλει άμεσα στον πρωθυπουργό.

Αγγελική Μπομπούλα - IATΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

http://medispin.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου