Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Έρχεται η πολυπόθητη θετική λίστα φαρμάκων! Ποια και πόσο θα αποζημιώνονται

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, υποσχέσεις και δεσμεύσεις, την Παρασκευή αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η θετική λίστα φαρμάκων που θα περιλαμβάνει επ ακριβώς τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Την Παρασκευή θα εκδοθεί η θετική λίστα φαρμάκων που περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία με νέες τιμές, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Πρόκειται για τη λίστα που αναμένεται εδώ και καιρό από την αγορά αλλά και από τους ασθενείς αλλά δεν έχει εκδοθεί μετά από διάφορα προβλήματα.

Πάντως ο Μάριος Σαλμάς μιλώντας στην παρουσίαση της έρευνας του ΙΟΒΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας για το μέλλον των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων , διαβεβαίωσε ότι η αγορά θα εξομαλυνθεί δεδομένου ότι την Παρασκευή θα εκδοθεί και η θετική λίστα φαρμάκων.

Εκτός αυτού ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας ότι δε θα ξαναγίνει επίπεδη μείωση τιμών (ενιαίο ποσοστό για όλα τα φάρμακα), και ότι αυτή που έγινε στο τελευταίο δελτίο τιμών δε θα επαναληφθεί.

Πάντως ο Μάριος Σαλμάς δεν ξέχασε να θυμίσει ότι το 2012 κόπηκαν από τη φαρμακευτική δαπάνη 1δις ευρώ σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ φέτος θα πρέπει να κουρευτούν άλλα 500 εκατ ωστε η δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 2,4 δις ευρω.

Όμως αίσθηση προκάλεσαν οι αιχμές που άφησε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας για την αποδυνάμωση του οργανισμού καθώς πλέον δε διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό ώστε να επισπευσθούν οι όποιες διαδικασίες για το φάρμακο. Όπως είπε ο κ.Τούντας από 260 άτομα πλέον έχουν μείνει μόλις 127 στον ΕΟΦ.

IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου