Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Λυκουρέντζος: υπογραφή 4 Πρωτοκόλλων Συνεργασίας και ενός Μνημονίου Κατανόησης στην Κωνσταντινούπολη

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, κατά τη σημερινή παρέμβασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε –μεταξύ άλλων- ότι:

‘Η συνεργασία που προηγήθηκε με τον ομόλογό μου Υπουργό Υγείας, υπήρξε ουσιαστική και αποδοτική και ολοκληρώνεται με την υπογραφή τεσσάρων Πρωτοκόλλων Συνεργασίας και ενός Μνημονίου Κατανόησης, τα οποία προωθούν την εποικοδομητική συνεργασία των δύο Υπουργείων και κατ’ επέκταση των δύο γειτονικών χωρών.

Τα θέματα στα οποία αναφέρομαι είναι θέματα μείζονος σημασίας για την υγεία των συμπολιτών μας και συγκεκριμένα αφορούν τη συνεργασία στους τομείς των μη μεταδοτικών νοσημάτων, των μεταδοτικών νοσημάτων, την ενίσχυση των συστημάτων υγείας καθώς και των υπηρεσιών υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών.

Ειδικότερα στον τελευταίο τομέα αξίζει να σημειώσω ότι η συνεργασία μας σε περιόδους δοκιμασίας των χωρών μας από φυσικές καταστροφές, όχι μόνο υπήρξε αποτελεσματική, αλλά συνέβαλε στην ενδυνάμωση της φιλίας των δύο λαών.

Στον τομέα της ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του συστήματος υγείας, τη μείωση της σπατάλης του δημόσιου χρήματος, καθώς και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και της βιωσιμότητας του συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της δημόσιας υγείας των λαών μας.

Το Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της παιδικής ογκολογίας, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης των δύο χωρών για συνεργασία σε ένα τομέα εξαιρετικά ευαίσθητο.

Στη χώρα μας έχουμε τη γενναιόδωρη στήριξη από την ιδιωτική πρωτοβουλία και ιδιαίτερα από την Πρέσβειρα της UNESCO κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία συνεχίζει να προσφέρει σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα. Με χαρά μου θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πολύ σύντομα με την προσφορά της οδηγούμεθα στη δημιουργία τράπεζας μυελού των οστών στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία, το οποίο αναφέρεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας που συμφωνήσαμε.

Ευελπιστώ στην άμεση υλοποίηση των Πρωτοκόλλων και του Μνημονίου Συνεργασίας, επ’ ωφελεία της ιατρικής επιστήμης, της υγείας των συμπολιτών μας και των σχέσεων καλής γειτονίας των χωρών μας’.

IATRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου