Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ γιατροί και φαρμακοποιοί

Κραυγή αγωνίας από φαρμακοποιούς, γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα για τις καθυστερήσεις πληρωμών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠYΥ), με άμεση συνέπεια, όπως υποστηρίζουν, την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την οικονομική εξόντωση των ιδίων.

Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και παράνομη» την καθυστέρηση των πληρωμών, σημειώνοντας ότι παρά τις ρητές εντολές του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας, τα ταμεία εξακολουθούν να μην αποδίδουν χρήματα στονΕΟΠΥΥ και αυτός με τη σειρά του αδρανεί στη διεκδίκηση των εισφορών, έτσι ώστε να είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους.

Με βάση τον πρόσφατο νόμο, ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να πληρώσει τα φαρμακεία στις 10 Φεβρουαρίου, (για τις συνταγές που εκτελέστηκαν τον Νοέμβριο), ενώ την ίδια ώρα, επισημαίνουν οιφαρμακοποιοί, ορισμένες μεγάλες πολυεθνικές παραβιάζουν την υπουργική απόφαση και αρνούνται να χορηγήσουν πίστωση στα φαρμακεία.

«Βρισκόμαστε για μία ακόμη φορά μπροστά στο φάσμα των ακάλυπτων επιταγών και οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς φάρμακα», υπογραμμίζει ο ΠΦΣ, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων για να «αποφευχθεί ένας νέος κύκλος αναταραχής στον χώρο της Υγείας».

Την εφαρμογή των οδηγιών του πρωθυπουργού για τον ορισμό χρονοδιαγράμματος πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠYΥ οι γιατροί του Οργανισμού, προειδοποιώντας παράλληλα «για πιθανή ολική κατάρρευση της πλειοψηφίας των ιδιωτικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ, οι συνολικές οφειλές του Οργανισμού αγγίζουν τα 1,1 δισ. ως ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων και άλλα 300 εκατ. χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και ζητώντας δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση, ώστε «να σωθεί ο κλάδος, ο οποίος εξυπηρετεί το 80% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, από τον αφανισμό».

NEWPOST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου