Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Απειλή λουκέτου για εκατοντάδες ιατρεία και ιατρικά εργαστήρια

Έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου στο μονομερές κούρεμα των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ- Από 8% έως 20% το κούρεμα στις οφειλές παλαιοτέρων ετών

Την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου προκαλεί η μονομερής κυβερνητική απόφαση για «κούρεμα» των οφειλομένων προς αυτούς σε ποσοστό από 8%-20%.

Η απόφαση ελήφθη χθες, μετά από σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Υγείας, Αν. Λυκουρέντζου, Εργασίας Γ. Βρούτση και του αν. υπουργού Υγείας Μ. Σαλμά.

Η απόφαση για τη διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του Εθνικού Συστήματος Υγείας των προηγουμένων ετών περιλαμβάνει ποσοστιαία μείωση επί των οφειλομένων, διαφορετική ως το προς ποσοστό της ανά κατηγορία παρόχων, λαμβανομένου υπόψιν άλλων μειώσεων οι οποίες, ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί, όπως το claw back και το rebate σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας. Οι υπόλοιπες μειώσεις κυμαίνονται από 8% έως και 20% επί των οφειλομένων.

Ήδη έχει αντιδράσει έντονα η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αγανάκτηση και αποτροπιασμό» μετά την πληροφόρησης της απόφασης, η οποία, όπως αναφέρεται, ελήφθη μονομερώς και χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση. 

Επισημαίνεται ότι το νέο αυτό "κούρεμα" έρχεται σε συνέχεια του κουρέματος στις ιατρικές αμοιβές από 20 σε 10 ευρώ και του κουρέματος στις τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 25% !

Η Ένωση τονίζει επίσης:

* Εντύπωση μας προκαλεί η άνιση μεταχείριση των ιατρών σε σχέση με τον φαρμακευτικό κλάδο όπου το "κούρεμα" ήταν μόλις 3,5%. Για άλλη μία φορά η πολιτική ηγεσία αδιαφορεί για τις συνέπειες των αποφάσεων στην ζωή και την επαγγελματική επιβίωση των πολιτών. Αν επιβληθεί αυτή η μονομερής απομειώσει των οφειλών,εκατοντάδες ιατρεία και εργαστήρια θα οδηγηθούν σε αναστολή λειτουργίας και χιλιάδες εργαζόμενοι θα καταλήξουν στο ταμείο ανεργίας μαζί με το 25% του πληθυσμού που βρίσκεται ήδη εκεί.

* Την στιγμή που κάποιοι μιλούν για ανάπτυξη και ρευστότητα στην αγορά, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να απομυζούν την εργασία και τις οικονομίες των πολιτικών. Την στιγμή που κάποιοι μονομερώς "κουρεύουν", κάποιοι άλλοι δεν αποδέχονται αντίστοιχο "κούρεμα" στα δάνεια που έχουν χορηγήσει έναντι αυτών των οφειλών, ενώ το ίδιο το κράτος αρνείται το "κούρεμα" των οφειλών των πολιτών προς την εφορία. Τραγικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλοί ιατροί, ιδιαίτερα οι εργαστηριακοί να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τα σπίτια τους!

* Η απόφαση για 20% "κούρεμα" θα στοιχήσει στον κλάδο των ιατρικών υπηρεσιών πάνω από 300.000.000 ευρώ! Και ενώ "κουρεύουν" τα παλαιά χρέη, τα νέα χρέη συνεχίζουν και αυξάνουν, καθώς ιατροί και εργαστήρια έχουν να πληρωθούν για ιατρικές επισκέψεις από τον Σεπτέμβριο και για ιατρικές πράξεις από τον Ιούλιο του 2012. Μόνο για το 2012, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει πάνω από 300 εκ. ευρώ. Δεν φτάνει όμως αυτό , ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καν αποστείλει τις συμβάσεις των ιατρών στους δικαιούχους με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να μην μπορούν να βρουν ιατρούς βασικών ειδικοτήτων.

* Η ελληνική κοινωνία και το σύνολο των ιατρών, καταδικάζουμε και απορρίπτουμε την πολιτική του "Δεν Πληρώνω". Καλούμε την Ελληνική Κοινωνία και τους ιατρούς να μην αποδεχθούν την ΠΑΡΑΝΟΜΗ απομείωση των οφειλών του κράτους προς τους πολίτες του. Ζητούμε την πλήρη εξόφληση των οφειλών και καλούμε τους ιατρούς να προχωρήσουν σε όλες τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να διεκδικήσουν αυτά που το κράτος τους χρωστά με βάση το Σύνταγμα και τους Νόμους.

* Σε κάθε περίπτωση η προοπτική ΟΛΙΚΗΣ αναστολής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, από το σύνολο των ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών υγείας, είναι πλέον ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο !

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου όπου αναφέρονταν τα εξής:

* Οποιαδήποτε έκπτωση στις οφειλές των ιατρών είναι όχι μόνο άδικη αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία των περισσοτερων ιατρείων. Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση έχει ως επακόλουθο τις οικονομικές επιβαρύνσεις των ιατρών από τραπεζικά δάνεια, leasing, factoring κλπ. οι οποίες οδηγούν σε αδυναμία συνέχισης λειτουργίας, ιατρείων και εργαστηρίων. Υπενθυμίζουμε ότι το κόστος των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων και των εργαστηριακών – διαγνωστικών εξετάσεων παραμένει χαμηλό καθώς έχουν να αναπροσαρμοστούν πλέον της 20ετίας και δεν επιτρέπουν εκπτώσεις.

* Η θέση μας ότι οι εκπτώσεις δεν θα πρέπει να αφορούν ιατρούς, κλινικούς και εργαστηριακούς προέρχεται μέσα από ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος, καθώς η προσφορά της περίθαλψης στους πολίτες από τους παρόχους υγείας – μέλη μας - πραγματοποιείται με χαμηλές αποζημιώσεις. Ελπίζουμε να στηρίξετε με την απόφασή σας την κοινωνική προσφορά των ιατρών και τον καθημερινό κόπο που καταβάλλουν, ιδιαίτερα, σε μία εποχή που η κοινωνία έχει ανάγκη ιατρικής φροντίδας από το σύνολο των λειτουργών της υγείας.

* Οι εκπτώσεις στις οφειλές, θα δημιουργήσουν εκπτώσεις στην παροχή φροντίδας υγείας της κοινωνίας, για τις επιπτώσεις των οποίων, θα έχετε την πλήρη ευθύνη.

UNITED REPORTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου