Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Σημαντικές ανακοινώσεις για το φάρμακο από τον Μάριο Σαλμά


Την αγορά φαρμάκου σε τάξη προσδοκά να βάλει το υπουργείο Υγείας, ξεκινώντας με την πιστή εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την έκδοση διορθωτικού δελτίου τιμών φαρμάκων κάθε τρεις μήνες, προχωρώντας τον Μάρτιο στην τιμολόγηση των νέων φαρμάκων που αναμένει εδώ και δύο χρόνια η αγορά και καταλήγοντας στην κατάθεση σχεδίου νόμου για το φάρμακο την Άνοιξη.

Επιπλέον την Τετάρτη θα ανακοινωθεί θετική λίστα φαρμάκων με ασφαλιστική τιμή στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα φάρμακα της αγοράς, πλην αυτών που περιλαμβάνονται στην αρνητική λίστα, ενώ θα περιοριστεί ο αριθμός των σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους, τα οποία πλέον θα διατίθενται μόνο από τα νοσοκομεία και τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ –πλην 5-10 σκευασμάτων τα οποία θα διατίθενται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Μείωση 7% στις τιμές

Σ’ αυτές τις ανακοινώσεις προέβη την Παρασκευή ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, τονίζοντας ότι με το υπό έκδοση διορθωτικό δελτίο τιμών δε θα υπάρξει αύξηση τιμών παρά μόνο σε κάποιους λίγους κωδικούς που έχουν γίνει λάθη.

Όπως είπε ο κ. Σαλμάς χθες υπογράφηκε η αγορανομική διάταξη για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και με αυτόν τον τρόπο θα ικανοποιηθεί το ένα από τα εννέα προαπαιτούμενα – το μοναδικό που αφορά το υπουργείο Υγείας- της Τρόϊκα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Με το νέο δελτίο τιμών θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση τιμών 7% και θα εξοικονομηθούν 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη όπως είπε ο κ. Σαλμάς η τελευταία μείωση τιμών έφερε εξοικονόμηση 380 εκατομμυρίων ευρώ αν και η υποχρέωση προς την τρόϊκα ήταν να εξοικονομηθούν 180 εκατομμύρια ευρώ.

Στο υπό έκδοση διορθωτικό δελτίο για τα on patent φάρμακα θα ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών 22 ευρωπαϊκών χωρών (σύμφωνα με τη βάση Euripid, όπως ήταν στις 2 Ιανουαρίου) με τον κ. Σαλμά να προεξοφλεί μείωση τιμών 4-5% καθώς έχουν ήδη ανακοινωθεί μειώσεις τιμών σε 4 χώρες.

Για τα off patent φάρμακα που δεν έχουν γενόσημα (γύρω στα 200-300) θα υπάρξει νέα οριζόντια μείωση τιμών 10% για όσα κοστίζουν πάνω από 10 ευρώ και 5% για εκείνα των οποίων το κόστος είναι μεταξύ 5-10 ευρώ.

Στα νοσοκομεία τα ακριβά φάρμακα

Τέλος, ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους (ν.3816/10) έχει «ξεχειλώσει» και θα ανακοινωθεί νέα με μικρότερο αριθμό φαρμάκων. Η χορήγησή των ακριβών φαρμάκων που θα μείνουν στη λίστα, θα γίνεται πλέον μόνο από τα νοσοκομεία και τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, στον οποίο όμως θα δοθεί εντολή να πληρώνει αμέσως στα νοσοκομεία ώστε να μην υπάρχει πλέον το φαινόμενο του «στερείται». Στα φαρμακεία θα παραμείνουν μόνο 5-10 ακριβά φάρμακα τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Χαράλαμπος Πετρόχειλος
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου