Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Οδηγούν σε κλείσιμο τα μικρά νοσοκομεία

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Πυρ ομαδόν εξαπολύουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία κατά της κυβέρνησης, που οδηγεί -όπως λένε- το δημόσιο σύστημα υγείας σε απαξίωση.

Αργία θα θυμίζουν αύριο πολλά νοσοκομείαΟι συνεχείς περικοπές και τα κουρέματα έχουν φτάσει ασθενείς και εργαζομένους στα άκρα, αφού οι μεν άρρωστοι δεν μπορούν να βρουν την υγεία τους, οι δε εργαζόμενοι δεν μπορούν πια ούτε να εργαστούν.

Οι περισσότεροι κλάδοι της Υγείας ξεκινούν κινητοποιήσεις, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση σκοπίμως απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας με σκοπό να παραχωρήσει, στη συνέχεια, υπηρεσίες και εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η κυβέρνηση μεθοδεύει κλείσιμο πολλών νοσοκομείων της χώρας μέσω πλασματικών στοιχείων που δίνει κατά καιρούς στη δημοσιότητα και αφορούν την πληρότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται, κατά τους εργαζομένους, και τα λουκέτα που μπαίνουν σταδιακά σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας.

Οφειλές 2,5 δισ. ευρώ

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, και ο πρόεδρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Σταύρος Κουτσιουμπέλης, «οι χαμηλές πληρότητες των νοσοκομείων προκαλούνται τεχνητά. Είμαστε ενήμεροι ότι το ΕΚΑΒ έχει εντολή να μη διακομίζει περιστατικά στο νοσοκομείο "Αγία Βαρβάρα", αλλά να τα κατευθύνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χαϊδαρίου "Αττικόν" και στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας». Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να κλείσει το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», από το οποίο ήδη ο υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έχει αρχίσει να μετακινεί εργαζομένους.

Στο ίδιο κλίμα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, που κάνει λόγο για προσπάθεια πλήρους αποδόμησης των Υγειονομικών Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, «με απώτερο σκοπό την πλήρη κατάργησή τους». Γι' αυτό, όπως επισημαίνουν, γίνεται και η υποχρηματοδότηση.

Σε σακούλες σκουπιδιών βρίσκονται τα παραπεμπτικά των γιατρών που αναμένουν... εκκαθάριση και εξόφλησηΝα σημειωθεί ότι οι οφειλές των Ταμείων πριν από την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ (κυρίως του ΟΠΑΔ) αγγίζουν περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η κατάσταση σήμερα συνεχίζει να είναι εφιαλτική, καθώς δεν εισπράττονται έγκαιρα οι εισφορές των Ταμείων, αφού αυξάνονται συνεχώς οι άνεργοι.

Εκτός αυτού, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι δομές του οργανισμού παρουσιάζουν συνεχή λειτουργικά προβλήματα, ενώ παράλληλα υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ καρκινοβατούν λόγω βλαβών στα μηχανήματα και έλλειψη αναλώσιμων υλικών και αντιδραστηρίων, γεγονός που δείχνει και την πρόθεση του υπουργείου Υγείας σταδιακά να «αγοράσει» υπηρεσίες από ιδιώτες.

Νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, καθώς και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 24ωρη απεργία.

Εν τω μεταξύ, τα μέλη της Ενωσης των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ ξεκινούν την ίδια ημέρα 48ωρη επίσχεση και, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου, προσανατολίζονται σε πενθήμερες κυλιόμενες από 11 Φεβρουαρίου. Την 1η Φεβρουαρίου ξεκινούν παράλληλα επίσχεση και τα διαγνωστικά κέντρα καθώς και οι λοιποί εργαστηριακοί ιατροί, ζητώντας να καταβληθούν άμεσα οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ των περασμένων χρόνων αλλά όχι κουρεμένες, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Κουρεμένες ή όχι, παραμένει άγνωστο πότε θα εξοφληθούν τα χρέη, καθώς τα παραπεμπτικά των γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων στοιβάζονται σε κούτες σε διάφορα γραφεία των Υπηρεσιών Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΥΠΑΔ), αναμένοντας να... ξεκαθαριστούν και να εξοφληθούν (φωτ.).

Μέχρι τότε όμως με λουκέτο απειλούνται 4.500 διαγνωστικά εργαστήρια γιατρών από το κούρεμα των οφειλών, καθώς τα χρήματα που θα εισπράξουν οι γιατροί από οφειλές του ΕΟΠΥΥ ακόμη και από το 2010 θα είναι κατά πολύ μειωμένα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη μαζική χρεοκοπία των διαγνωστικών εργαστηριακών μονάδων υγείας σε όλη τη χώρα, όπως λέει, από «την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική».

ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου