Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Αγώνας για δωρεάν Υγεία

Οι κυβερνητικές και υπηρεσιακές συσκέψεις της περασμένης Τρίτης για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατέδειξαν την εφιαλτική πραγματικότητα: Οτι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να είναι ένα «άδειο Ταμείο» καθώς η χρηματοδότησή του θα εξαρτηθεί και πάλι απ' τις εισφορές των κλάδων Υγείας και η κρατική επιχορήγηση θα περιοριστεί μόλις στο 11% του προϋπολογισμού. Κατέδειξαν ακόμα ότι θα συνεχιστεί η πολιτική με την οποία η συγκυβέρνηση παραδίδει την υγεία του λαού στο βωμό των επιχειρήσεων της Υγείας.

Ηδη η μέχρι τώρα πολιτική οδήγησε έξι στους δέκα κατοίκους της χώρας να μην μπορούν να έχουν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, είτε λόγω των εμποδίων που προστέθηκαν είτε γιατί εξανεμίστηκε και εκείνο το κομπόδεμα που είχε το νοικοκυριό στην άκρη για την ώρα της ανάγκης. Μόνο στα ακρωτηριασμένα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ οι επισκέψεις μειώθηκαν σε 8 εκατ. από 32 εκατ. το χρόνο. Κι ήρθαν κι από πάνω νέες άγριες συμμετοχές σε εξετάσεις και φάρμακα. Μάλιστα, οι άρρωστοι βρέθηκαν για ολόκληρες περιόδους στην ανάγκη να πληρώνουν εξ ολοκλήρου τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όταν οι ηγεσίες των φαρμακοποιών των γιατρών και άλλων παρόχων Υγείας, διεκδικώντας τις οφειλές τους απ' τον ΕΟΠΥΥ, απαιτούσαν πληρωμές με ολόκληρο το ποσό και όχι μόνο με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Επιχειρηματικοί κύκλοι και φαρμακοβιομηχανία ήταν στο απυρόβλητο. Το ίδιο σκηνικό προαλείφεται και την επόμενη περίοδο. Ενώ, δηλαδή, αντικειμενικά οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες αυξάνουν και λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, η συγκυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) προωθούν περικοπές και κλείσιμο μονάδων υγείας, που θα επιδεινώσουν την ήδη άθλια κατάσταση. Προαλείφονται, δηλαδή, νέες επιβαρύνσεις - όπως «κοινωνικοί φόροι για την Υγεία» ή και αυξήσεις εισφορών και συμμετοχών για τους ασφαλισμένους.

Μέσα από τους νέους οργανισμούς στα νοσοκομεία ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις υγειονομικών, αφού με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών θα «περισσέψει» προσωπικό και θα καταργηθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Παράλληλα, θα υπάρχουν απολύσεις και μέσα από τη διαδικασία των πειθαρχικών. Οσα νοσοκομεία προκύψουν από τις συγχωνεύσεις θα λειτουργούν «ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», ενώ όσα νοσοκομεία δεν κρίνονται «βιώσιμα» θα κλείνουν. Γι' αυτό θεωρούν «σπατάλη» κλινικές, τμήματα, νοσοκομεία. Γι' αυτό θέλουν να ξεμπερδέψουν με τη μόνιμη και σταθερή εργασία και στις δημόσιες μονάδες Υγείας, καταργώντας το 8ωρο και προωθώντας την αξιολόγηση με βάση την αποδοτικότητα. Κριτήριο όλων αυτών των επιλογών είναι το κόστος και όχι οι ανάγκες του ασθενούς και τα επιστημονικά κριτήρια.

Μπροστά στη γενικευμένη επίθεση της συγκυβέρνησης και της ΕΕ επιβάλλεται και η γενικευμένη συμπαράταξη και αντίσταση των εργαζομένων στην Υγεία με όλα τα λαϊκά στρώματα. Να οργανωθεί τώρα ο αγώνας για να μη γίνει καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικής, τμήματος, δημόσιας μονάδας Υγείας και Πρόνοιας. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί και εργαζόμενοι όπως και οι εργαζόμενοι στους εργολάβους και τις ΜΚΟ στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Να οργανωθεί η πάλη για τη διεκδίκηση της άμεσης και πλήρους χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημοσίων μονάδων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Να οργανωθεί ο αγώνας που θα στοχεύει σε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς πληρωμές, με δωρεάν υπηρεσίες και κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου