Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Πολιτικό ζήτημα η αναχρηματοδότηση της Ελλάδας, λέει η Goldman Sachs

Δεν αποκλείεται περαιτέρω άνοδο για τα ελληνικά assets η Goldman Sachs σε πρωινό της report την Πέμπτη, παρά το ράλι που έχουν καταγράψει από τον Ιούλιο. «Και αυτό διότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup έχουν μειώσει το μεσοπρόθεσμο ρίσκο χρηματοδότησης για την Ελλάδα», τονίζεται στην ανάλυση της η Goldman Sachs.

Επίσης, υποστηρίζει ότι η μείωση του χρέους και των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τις μεταβιβάσεις καθαρής παρούσας αξίας, βελτιώνουν την εικόνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αν και δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μια περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους του επισήμου τομέα, εάν το «απαιτήσουν» οι οικονομικές συνθήκες.

Τονίζει ότι στην ουσία, η συνέχιση της ελληνικής χρηματοδότησης γίνεται ένα πολιτικό ζήτημα, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους πλέον είναι στα χέρια της τρόικας ή του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Όπως επισημαίνει, οι αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου οδήγησαν σε δύο σημαντικές εξελίξεις: στην αναβολή της πληρωμής των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και στην αναβολή της αποπληρωμής του αρχικού κεφαλαίου όλων των επίσημων ελληνικών δανείων κατά 15 χρόνια.

Αυτές οι αποφάσεις αποτελούν σημαντικές μεταβιβάσεις καθαρής παρούσας αξίας. Σε 10 χρόνια από τώρα, το ονομαστικό ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να κυμαίνεται μεταξύ 30% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2012 σε ένα ήπιο «κακό» σενάριο και 40% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, σε ένα ήπια «καλό» σενάριο. Το ίδιο ποσοστό χρέους σε 10 χρόνια θα είναι αναλογικά χαμηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ (και πιθανώς περισσότερο ως ποσοστό επί των ονομαστικών κυβερνητικών εσόδων). Αυτές οι εκτιμήσεις θα πρέπει να θεωρηθούν περισσότερο ως ένας οδηγός παρά ως προβλέψεις, επισημαίνει η Goldman Sachs.

Πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου