Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΕΟΠΥΥ, τα τσιγάρα, τα ποτά και τα... αλίπαστα

Γράφει ο Νίκος Δ.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να «πουλήσει» φιλοεπενδυτικό προφίλ, μήπως και προσελκύσει επενδύσεις, στη δημόσια συζήτηση πρωταγωνιστεί... η αύξηση των φόρων μεταξύ άλλων και στα τσιγάρα. 

Στο πρόσφατο 8ο πανελλήνιο συνέδριο υγείας, ακούστηκαν απόψεις για επιβολή ειδικών φόρων σε προϊόντα που επιβαρύνουν την υγεία, άρα και τον ΕΟΠΥΥ. 

Καθηγητές πρότειναν να μπουν ειδικοί φόροι σε τσιγάρα, ποτά, αναψυκτικά, μέχρι και στα… αλίπαστα και στα λιπαρά τρόφιμα. 

Στόχος αφενός να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ και αφετέρου να μειωθεί η κατανάλωσή τους. 

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι φόροι υγείας δεν δουλεύουν πάνω από ένα επίπεδο. 

Και στην Ελλάδα έχουμε προσεγγίσει, αν δεν το έχουμε υπερβεί, αυτό το επίπεδο. 

Η φορολογία καπνού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε λίγες ημέρες δεν θα βρίσκει κανείς τσιγάρα κάτω των 3,40 ευρώ στην Ελλάδα. Τα δε στοιχεία δείχνουν μείωση των ημερήσιων τσιγάρων που καταναλίσκονται μειώνεται. 


Το 2011 «κάηκαν» 25 δισ. τσιγάρα και έφεραν έσοδα ύψους 3,3 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για κατανάλωση 20,1 δισ. τσιγάρων, που προοιωνίζεται και μείωση των εσόδων. 

Ένας μέρος της πτώσης οφείλεται στην αύξηση των λαθραίως διακινούμενων τσιγάρων, που οδηγεί σε απώλεια φορολογικών εσόδων και βέβαια σε επιβλαβέστερες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών. 

Το προηγούμενο της Δανίας που αναγκάστηκε να αποσύρει άρον-άρον το ειδικό τέλος επί βλαβερών για την υγεία τροφίμων δείχνει, όπως ομολογούν ακόμη και οι φωστήρες που εισηγούνται ειδικούς φόρους στην Ελλάδα, ότι απαιτείται μια συνολική πολιτική σε επίπεδο Ευρώπης. 

Όσο δε για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Οικονομικών που μίλησε στο συνέδριο ήταν σαφής: προτεραιότητα ε'ιναι η περαιτέρω μείωση της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης. 

Οι εισηγήσεις για επιβολή νέων έμμεσων φόρων την ώρα όπου η χώρα επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις από πολυεθνικές είναι τουλάχιστον αστείες.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου