Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Μόνο… 1 δισ. από τα 34,3!

Υλοποιείται το χειρότερο σενάριο, τελικά. Αναφερόμαστε στο πόσα χρήματα θα δοθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου από την κολοσσιαία δανειακή δόση των 34,3 δισ. ευρώ. Στην αρχή η κυβέρνηση διοχέτευε ανεπίσημα πληροφορίες ότι το κράτος θα πληρώσει γύρω στα 7 από τα περίπου 9,5 δισ. ευρώ που χρωστάει σε ιδιώτες. Επειτα το ποσό αυτό έπεσε ξαφνικά στα 4, κατόπιν στα 2,5 και τελικά στα 2 δισεκατομμύρια. Oλα αυτά όχι από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Την Πέμπτη μίλησε ο πρωθυπουργός και διέλυσε τις αυταπάτες. Δήλωσε πανευτυχής ότι 1 και μόνο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί μέχρι τέλος του μήνα και του χρόνου, για να πληρωθούν εφάπαξ, δήμοι, φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακοποιοί κ.λπ.

Ψυχρολουσία για όλους. Μόνο 1 δισ. ευρώ από τα 34,3 της δόσης! Πού θα βρεθούν τα λεφτά για να πληρωθούν τα υπόλοιπα 8,5 δισ. που χρωστάει το Δημόσιο; Δεν ξέρουμε αν ο πρωθυπουργός σκοπεύει να εξαγγείλει σε λίγο πληρωμές άλλου 1 δισ. ευρώ για να αισθανθούμε ανακούφιση κατά το πρότυπο της καλύβας του Χότζα, αλλά πολύ αμφιβάλλουμε.

Τα δανεικά δεν φτάνουν, πάντως, για να ξεπληρώσει το Δημόσιο τα χρέη του. Ακόμη και αν υποτεθεί ότι οι δόσεις έρχονται κανονικά, πράγμα έτσι κι αλλιώς αμφίβολο, τα ποσά είναι μικρά. Τον Ιανουάριο θα έρθουν 7,2 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόνο 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και την εξόφληση χρεών. Τον Φεβρουάριο θα έρθουν 2,8 δισ. για προϋπολογισμό και χρέη και άλλα 2,8 δισ. τον Μάρτιο. Και όλα να τα έδινε η κυβέρνηση στους ιδιώτες που χρωστάει -πράγμα που δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να το κάνει- πάλι δεν ξεχρέωνε.

Για να γλυκάνει τον κόσμο θα δώσει ο Αντ. Σαμαράς αυτό το δισεκατομμύριο. Να τον ξεγελάσει λιγάκι, να του καλλιεργήσει αυταπάτες ότι δήθεν θα βελτιωθεί και η δική του ζωή. Το Δημόσιο δεν πρόκειται να ξεχρεώσει. Δεν έχει ούτε την πρόθεση να το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός, ούτε πολύ περισσότερο τα λεφτά. Πού και πού θα δίνει κάτι, νομίζοντας ότι έτσι θα συντηρείται μια ψευτοελπίδα σε μια χώρα που θα συνεχίσει να μαραζώνει με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς.

Να φτωχύνουν οι Ελληνες και μάλιστα δραματικά -όλοι ανεξαιρέτως και μαζί τους η χώρα- είναι ο αποκλειστικός στόχος του Μνημονίου. Αυτός ο στόχος προωθείται με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και επιτυ­χία, είμαστε υποχρεωμένοι να ομολογή­σουμε. Το βλέπουμε όλοι πάνω μας, στις ζωές μας που υποβαθμίζονται ή εξαθλιώ­νονται. Το βλέπουμε γύρω μας, στην Ελλά­δα της απέραντης δυστυχίας, της φτώχειας, της ανεργίας. Μόνο η συγκυβέρ­νηση Σαμα­ρά, Βενιζέλου, Κουβέλη υποκρί­νεται ότι δεν βλέπει την καταστροφή που σκορπίζει η πολιτική της. Μόνο οι κερδο­σκό­ποι θησαυρίζουν στις πλάτες των Ελλήνων.

«Εις υγείαν των κορόιδων», λένε οι διεθνείς κερδοσκόποι. Εφριξε η Οικουμένη όταν μαθεύτηκε ότι ένας αμερικανικός κερδοσκοπικός οίκος έβγαλε μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες μέσω της επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων μισό… δισεκατομμύριο δολάρια! Μόλις οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης κατέταξαν τα ελληνικά ομόλογα στην κατώτατη κατηγορία των «σκουπιδιών», ο επίσης αμερικανικός κερδοσκοπικός οίκος αγόρασε ελληνικά ομόλογα σε τιμή 17 σεντς για ονομαστική αξία 1 δολαρίου. Τα πούλησε με την επαναγορά 34 σεντς στη διπλάσια τιμή. Εβγαλε κέρδος μισό δισεκατομμύριο και του έμειναν τα μισά ομόλογα, τα οποία προχθές άξιζαν… 1,5 δισ. γιατί ανέβηκε η τιμή των ελληνικών ομολόγων μετά την επαναγορά!

Εδώ η ίδια η ΕΚΤ, η οποία υποτίθεται ότι μας έσωσε, έχει βγάλει… κέρδος (!) από την αγορά ελληνικών ομολόγων, ύψους 11 δισ. ευρώ, οι κερδοσκόποι μάς πειράζουν; Εδώ έχουν βγάλει κέρδη από τη «βοήθεια» που μας δίνουν όλες οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, που μας «έσωσαν» κι αυτές!

Θησαυρίζουν οι ξένοι, κράτη, τράπεζες ή κερδοσκόποι στις πλάτες των Ελλήνων και η κυβέρνηση Σαμαρά κόβει τις συντάξεις των γέρων που παίρνουν 500 ευρώ, τα επιδόματα των αναπήρων, στέλνει εκατομμύρια Ελληνες στην ανεργία, λεηλατεί τους μισθούς, γδέρνει τους φορολογούμενους, βυθίζει την Ελλάδα σε απέραντη μιζέρια. «Ομορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου