Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ποιοι παίρνουν σειρά για να πληρωθούν (;) από τον ΕΟΠΥΥ Πηγή:www.capital.gr

Δύσκολο αποδεικνύεται τελικά στην πράξη να τηρήσει ο ΕΟΠΥΥ τις ημερομηνίες πληρωμών προς τους ιδιώτες γιατρούς αλλά και τις κλινικές, ενώ ακόμη πιο αμφίβολη φαίνεται η τήρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμής προς τους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ημερομηνίες που είχαν ανακοινωθεί για την εξόφληση των φαρμακείων, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλλει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το συνολικό ποσό της οφειλής για τις συνταγές που εκτελέστηκαν το παραπάνω δίμηνο είναι 506 εκατ. ευρώ (261 εκατ. ευρώ αφορούν τις συνταγές του Ιουλίου και 245 εκατ. ευρώ τις συνταγές του Αυγούστου). Η αποπληρωμή μάλιστα είχε εξαρχής προγραμματιστεί να γίνει σταδιακά και ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει –με δόσεις– 165 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 32,5% της συνολικής οφειλής. Έτσι θεωρείται πολύ δύσκολο να καταφέρει ο οργανισμός να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις του, ενώ κύκλοι των φαρμακοποιών εκτιμούν πως αν χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες για να συγκεντρωθεί το 1/3 των οφειλών, τότε δείχνει να είναι απίθανο να αποπληρωθεί το υπόλοιπο 67,5% την εβδομάδα που έρχεται.

Ήδη μάλιστα, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ακούστηκε έντονα πως τελικά το χρονοδιάγραμμα «ακυρώνεται στην πράξη» και ότι δεν θα τηρηθεί. Αντί αυτού, ανακοινώθηκε ανεπίσημα νέο χρονοδιάγραμμα, όπου προβλέπεται πως η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί τελικά στο τέλος του Νοεμβρίου. Εντούτοις και αυτή η ημερομηνία αποτελεί απλά εκτίμηση όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί και μιλούν ανοιχτά πλέον για «αθέτηση υπόσχεσης».

Η δυσπιστία όμως είναι έντονη και στους υπόλοιπους παρόχους υγείας, που βλέπουν όλες τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων να κατευθύνονται προς το φαρμακευτικό κλάδο (αν και εκεί εστιάζεται η μεγαλύτερη δαπάνη υγείας, δηλαδή τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα).

Έτσι οι ιδιώτες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό κάνουν λόγο για νέα επίσχεση παροχής των υπηρεσιών τους προς τον ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με το σύνολο των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας. Οι οφειλές ξεπερνούν για το 2012 τα 300 εκατ. ευρώ και περίμεναν να καταβληθεί την εβδομάδα που πέρασε μέρος των χρημάτων. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ακόμη αποζημιώσει τους ιατρούς για ιατρικές εξετάσεις από τον Ιούνιο και για ιατρικές πράξεις –παρακλινικές– εργαστηριακές εξετάσεις από τον Απρίλιο.

Την πληρωμή περίμεναν και οι φυσικοθεραπευτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν από το υπουργείο υγείας, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και όπως όλα δείχνουν, ολόκληρη η εξόφληση του δεύτερου εξαμήνου του 2012 μετατίθεται για την επόμενη χρονιά. Για το λόγο αυτό, και βλέποντας πως μόνο τα φαρμακεία πληρώνονται, έστω και τμηματικά, ζητούν πλέον τη δημιουργία διαρκούς επιτροπής διαχειριστικού ελέγχου στον ΕΟΠΥΥ, με όλους τους επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς και εκπρόσωπο φυσικοθεραπευτή, η οποία θα εξετάζει τη διαχείριση των πόρων και τον καταμερισμό τους.

Απλήρωτες παραμένουν και οι ιδιωτικές κλινικές, παρά το γεγονός πως το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει μηνιαίως ο ΕΟΠΥΥ δεν ξεπερνά συνήθως τα 50 εκατ. Σε περίπτωση πάντως που οι πληρωμές μετατεθούν για το 2013, το φορτίο των χρεών θα γίνει ακόμη πιο βαρύ, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη βιωσιμότητα του οργανισμού.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου