Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Reuters: Πλαφόν(;) στα χρέη μας για φάρμακα


Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στις φαρμακοβιομηχανίες...

Οι διεθνείς φαρμακοβιοχημανίες προσφέρθηκαν να θέσουν ένα πλαφόν στο συνολικό ποσό που η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, σε μία προσπάθεια να επιλυθεί μία κρίση που θέτει σε κίνδυνο τόσο την παροχή σκευασμάτων στους ασθενείς όσο και τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων.

Η πρόταση έγινε από την Efpia, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Οργανισμών, μέσω μίας επιστολής στους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών της χώρας, αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του το Reuters.

Σε αντάλλαγμα για το ανώτατο όριο στις φαρμακευτικές δαπάνες ύψους 2,88 δισ. ευρώ το 2012, η Efpia επιθυμεί η κυβέρνηση να δεσμευθεί να αποπληρώσει όλα τα χρέη της και να υποσχεθεί να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι φαρμακευτικές εταιρίες θα έχουν μία ρήτρα αν το προκαθορισμένο πλαφόν παραβιαστεί, με βάση το μερίδιό τους στην ελληνική αγορά.

Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία, καθώς τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση προέβη στο πλέον ασυνήθιστο βήμα να αναβάλει όλες τις φαρμακευτικές εξαγωγές από τη χώρα σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις ελλείψεις.

Ο Richard Bergstrom, γενικός διευθυντής της Efpia, δήλωσε πως η πρόταση της βιομηχανίας στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει ένα νέο ρεαλισμό ανάμεσα στους κατασκευαστές φαρμάκων, που είδαν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους να πλήττονται από τις οριζόντιες μειώσεις στις τιμές και τους απλήρωτους λογαριασμούς στην Ευρώπη της λιτότητας.

«Η οριοθέτηση ενός πλαφόν ανάπτυξης ή ανώτατου ορίου στον προϋπολογισμό δεν είναι κάτι που θα θέλαμε ποτέ να κάνουμε στο παρελθόν, αλλά στο σημερινό περιβάλλον είναι καλύτερο να κάνουμε αυτό και να επιτύχουμε μία σταθερότητα», τόνισε σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου