Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΕΟΠΥΥ, δραστική ουσία και rebates στο νέο μνημόνιο




ΕΟΠΥΥ, δραστική ουσία και rebates στο νέο μνημόνιοΔεν έχουν τέλος οι ανατροπές στο χώρο της Υγείας, αφού όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο θα μπει τσεκούρι στα εργασιακά του κλάδου, θα ανοίξουν περισσότερο οι αγορές και τα επαγγέλματα υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται, θα επέλθει συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και θα γίνουν δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε ήδη προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει τη συγχώνευση όλων των Ταμείων χωρίς καμία εξαίρεση στον ΕΟΠΥΥ. Θα δοθεί μια μικρή μεταβατική περίοδος ώστε να προλάβουν να ετοιμαστούν οι αναλογιστικές μελέτες αυτών.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θα γίνει υποχρεωτική, εκτός κάποιων εξαιρέσεων που αφορούν σε συγκεκριμένες ασθένειες.

Θα θεσπιστεί η εκχώρηση προς τον ΕΟΠΥΥ των απαιτήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, που απορρέουν από τα ποσά επιστροφής των φαρμακευτικών εταιρειών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης για τις πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Θα παραταθεί η προθεσμία αποπληρωμής των φαρμακοποιών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης από τις 45 μέρες στις 60, και αυτό θα λαμβάνεται υπόψη από την ημέρα υποβολής του λογαριασμού.

Θα εισαχθεί η υποχρέωση των φαρμακοποιών για καταβολή rebate και για τα φάρμακα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, καθώς και η υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών για καταβολή rebate στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σε ποσοστό 5% επί της νοσοκομειακής τιμής.

Θα περιοριστούν οι παροχές του ΕΟΠΥΥ που ισχύουν μέχρι σήμερα και θα αυξηθεί το κόστος για την ιδιωτική περίθαλψη.

Θα γίνει αναθεώρηση των αμοιβών και του αριθμού των διαγνωστικών κέντρων με τα οποία συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένων των φυσικοθεραπευτών.

Θα αυξηθούν όλες οι εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και θα γίνουν εφάμιλλες αυτών του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, θα γίνει άρση των περιορισμών που υπάρχουν μέχρι σήμερα σε όλα τα επαγγέλματα των ιδιωτών που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

Ανθή Αγγελοπούλου
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου