Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

«Σας χρωστάμε, αλλά πληρώστε»! Αιφνιδιαστική έκπτωση (rebate) από φαρμακοποιούς ζητά το υπουργείο Υγείας!


Στην περίπτωση αυτή ταιριάζει γάντι η λαϊκή παροιμία «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι…». Διότι πώς να εξηγήσει κανείς ότι η κυβέρνηση ζητά αναδρομικό rebate (ειδικές εκπτώσεις) 5% από όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας για όσα φάρμακα πούλησαν από 1.1.2012. Το πρόβλημα εστιάζεται όμως στα ακριβά φάρμακα τα οποία σκοπεύουν να σταματήσουν να πωλούν οι φαρμακοποιοί. Τι σχεδιάζουν.

Η υπόθεση είχε συζητηθεί και αποσυρθεί λίγες μέρες πριν, αλλά τελικά οι φαρμακοποιοί δεν το απέφυγαν. Με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση τους φορολογεί για συνταγές που εκτελέστηκαν από 1/1/2012 έως σήμερα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι φαρμακοποιοί θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στο Κράτος μέρος της αξίας του τιμολογίου των φαρμάκων που χορήγησαν χωρίς όμως να έχουν εισπράξει ακόμη το αντίτιμο αυτού, ειδικώς μάλιστα όταν τα φάρμακα που αφορούν ασθενείς με χρόνιες και βαριές ασθένειες (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, αιμοκαθαιρόμενοι κ.λ.π.), «τα χορηγούσαν ήδη χωρίς κανένα κέρδος», όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος.

Γι αυτό και όλα δείχνουν ότι η διακίνηση των ακριβών φαρμάκων που αφορούν ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, θα σταματήσει από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Οι φαρμακοποιοί (Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος) συνεδριάζουν αύριο Τετάρτη προκειμένου να λάβουν αποφάσεις αλλά και να αποφασίσουν κινητοποιήσεις.
Διότι όπως δηλώνει ο κ.Λουράντος: «Η πρωτοφανής αυτή διάταξη που εναρμονίζεται με τις επιταγές της Τρόϊκα δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τα φαρμακεία».

Την ίδια ώρα αναδρομικό rebate 15% καλούνται να πληρώσουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες, μέτρο που περιλαμβάνεται επίσης στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Και αυτή η απόφαση δεν αναμένεται να γίνει δεκτή από τον κλάδο ο οποίος ετοιμάζει ήδη την αντίδρασή του.

Δήμητρα Ευθυμιάδου
IATROPEDIA

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου